ПАРОХИЈАНИ ПАРОХИЈЕ ШУМАРИЧКЕ НА ПОКЛОНИЧКОМ ПУТОВАЊУ СВЕТИЊАМА ЕПАРХИЈЕ НИШКЕ

ПАРОХИЈАНИ ПАРОХИЈЕ ШУМАРИЧКЕ НА ПОКЛОНИЧКОМ ПУТОВАЊУ СВЕТИЊАМА ЕПАРХИЈЕ НИШКЕБлагословом епископа шумадијског г. Јована верни народ парохије шумаричке у недељу по Вазнесењу – Недељу Светих Отаца Првог васељенског сабора 13. јуна 2021. године, предвођен својим надлежним парохом протојерејом Срђаном П. Тешићем кренуо је у поход светињама Епархије нишке.

Пред полазак надлежни парох прочитао је молитву за срећан и благословен пут.

Прва светиња коју смо посетили био је манастир Дивљана посвећен светом великомученику Димитрију. Срдачно и са пуно љубави дочекао нас је високопреподобни игуман, отац Серафим, који нам је говорио о историји манастира, а посебно истичући значај светог Никите Ремезијанског. Дружење смо наставили у манастирској гостопримници слушајући поуке оца Серафима које су на вернике оставиле утисак.

Пут смо даље наставили ка манастиру Сукову, који је посвећен празнику Успења Пресвете Богородице. Овде нас је дочекао сабрат манастира отац Теофил, који нас је упознао са историјом манастира и светињама које чува ова древна обитељ. Посебан утисак на све оставио је фрескопис овог манастира, који са поносом чува два јединствена живописа и то фреску Богородице са крилима, која је јединствена за наше православно сликарство и светог мученика Христофора, свеца који је на фресци приказан са псећом главом. Отац Теофил нас је упознао и са процесом производње мирисног тамјана по чему је манастир Суково надалеко познат.

Даље пут нас је одвео ка манастиру Темска посвећеном Светом великомученику и победоносцу Георгију. Овде нас је дочеко духовник ове обитељи архимандрит Леонид. Поред историје ове светиње упознао нас је и са производима које производи ова свештена обитељ посебно истичући надалеко познате мелеме. Ова светиња је доста стара, а фрескопис у себи крије податке о настојатељима храма тог времена. На стубу до проскомидије насликан је свитак са исписаним подацима око фрескописа и игуману. Северна и јужна апсида наоса на сферном делу носе јеванђелске сцене страдања Господњег (ругање Христу, Распеће, скидање са Крста и друге), а сами ликови и боје у себи крију траг старине, јединствену за срдњовековне живописне сликаре. Деци, а и старијима није могло да промакне велико економско газдинство овог манастира богато разним примерцима живине, међу којима су своје место нашле и егзоточне врсте, као што су паунови и ему, врста птице тркачице сродна ноју. Посетом манастиру Темска завршили смо обилазак светиња Епархије нишке и пут смо наставили ка Крагујевцу.

Уз пут смо посетили манастир Јошаницу посвећеног Светом оцу Николају Чудотворцу који припада нашој Богом спасаваној Епархији Шумадијској. Овде нас је дочекао сабрат манастира отац Јустин који нам је говорио о овој светињи. Љубављу и трудом восокопреподобног архимандрита Евтимија припремљено је послужење за све присутне.

Благодарећи Господу Дародавцу свих добара кренули смо пут Крагујевца и нашем светом храму богатији и духовно окрепљени поукама монаха које смо имали прилику да слушамо.

Александар Радовановић, студент Православно богословског факултета
Страхиња Вуксановић, дипломирани правник