Двадесет година од упокојења епископа Саве (Вуковића)

Двадесет година од упокојења епископа Саве (Вуковића)Двадесет година од упокојења епископа Саве (Вуковића)

Дана 17. јуна 2021. године навршило се двадесет година од упокојења Епископа шумадијског Саве (Вуковића).

Тим поводом, Његово Преосвештенство Епископ будимски и администратор темишварски г. Лукијан је служио у темишварској Саборној цркви парастос свом духовног оцу и учитељу, блаженопочившем епископу Сави, који је био и дугогодишњи администратор Темишварске епархије.

Након парастоса владика Лукијан је између осталог о блаженопочившем епископу Сави рекао:

- Сећајте се учитеља својих и угледајте се на њих! Ево, двадесет година како је отишао у вечност и добио вечно блаженство наш учитељ и наш архијереј, велики стуб наше Цркве – владика Сава, администратор Темишварске епархије. У смутно и у тешко време када се није могло замислити да ће се овде појавити српски архијереј, владика Сава је разбио ту гвоздену ограду која је делила Румунију од слободног света и дошао је у нашу богоспасавану Епархију темишварску која је била на издисају и отписана и удахнуо јој нови живот. Ми који смо јели хлеб у његовој кући, који смо слушали његову науку треба да се угледамо на тога нашег духовног учитеља који је заиста волео ову епархију.

- Сведоци сте ви који сте га знали и сведок сам, шта је владика Сава учинио за Епархију темишварску. Пре њега није могло да се дође, инкогнито су долазили владика Висарион Костић и владика Иринеј Ћирић пре Другог светског рата. Од онда па до владике Саве била је велика празнина. Црква без поглавара, без родитеља, обезглављена и препуштена сама себи. Јадан народ и његови пастири сналазили су се како су могли док није дошао он – велико светило и велики стуб. Ја сам говорио само о његовом делу овде у Темишвару, а о томе би могло много и много да се пише. Свештеници које је рукоположио и ја којег је замонашио, рукоположио и хиротонисао за епископа, знамо и треба да памтимо и причамо о његовом делу. Оно што је учинио за Српску Цркву нека Господ забележи а историчари да запишу златним словима. Није постао Патријарх али је био водећа личност живота и курса наше Свете Цркве. Био је потпора и ступ Православља уопште и поштован широм света, истако је владика Лукија и додао:

- Ево, две деценије како је отишао са овог света, а као да је јуче био овде са нама. Код Господа је један дан као хиљаду година, и хиљаду година као један дан. Ми људи овде у овој војујућој Цркви да наставимо путем којим је он ишао. Владика Сава никоме никада на сенку није стао, али је зато верно остао уз омофор Светог Саве и верујемо да је и сада у вечности пред Христом у реду великих архијереја и многих светих из рода нашега. Нека му Господ подари вечност, а нама незаборав на великог родитеља, учитеља и архијереја.

Извор: Епархија будимска