У ХРАМУ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У КРАГУЈЕВЦУ, МОЛИТВЕНО ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ - ДУХОВИ

У ХРАМУ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У КРАГУЈЕВЦУ, МОЛИТВЕНО ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ - ДУХОВИДухови, Света Тројица, Силазак Светог Духа на Апостоле, рођендан наше Цркве, у молитвеном сабрању, у празничној радости је дочекан и у овај педесети дан по Васкрсењу и десети дан по Вазнесењу Христовом.

Обилата благодат Светога Духа како се некад излила на ученике Христове и напунила их снагом да утврде Христов закон на земљи, у ову Недеље се излила на верни народ сабран на Светој архијерејској Литургији око свог Архипастира у храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу.

Свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Владика Јован, уз саслужење свештеника и ђакона овог Светога храма.

Литургијском благољепију је допринело појање мешовитог хора Саборне цркве под диригентском палицом протонамесника Драгослава Милована.

На позив ђакона: “Са страхом Божијим и вером приступите” верни народ је приступио Светом Причешћу.

У наставку Свете Литургије одслужена је вечерња служба, као спомен на то што су се након силаска Духа Светога Апостоли одмах разишли по свету да проповедају Јеванђеље. За време читања молитава Светог Василија Великог, у којима се Црква моли за даривање Духа благодати, за исцељење телесних и душевних тегоба, и да нас све удостоји Царства Небеског, сви присутни су клечећи правили венчиће од траве. Овај обичај је прешао у хришћанску Цркву из Јудејске цркве, где су се у славу примања Синајског законодавства, које је дато под ведрим небом, украшавале синагоге и куће гранчицама и разним биљкама. Ова симболика је израз благодарности и припадности Богу, чије је јављање на Синају означило рођендан јеврејског народа, што је праобраз Силаска Духа Светога на Апостоле, који се схвата као рођендан хришћанске Цркве. Ми данас плетемо венчиће у круг, круг савршенства, круг који нема почетак ни крај, као што Господ нема почетак и крај и Његово се дејство и дело не може нашим људским оком обухватити нит наш разум може схватити колика је бескрајна љубав и благодат Господа нашега. Такви су венчићи са Духом Светим у себи, нашли места у нашим домовима.

По завршетку Свете Литургије Преосвећени Владика поздравио је верни народ честитајући свима данашњи празник: “Сваки хришћанин је позван да исповеда Свету Тројицу. А исповедати Свету Тројицу значи веровати у Тројичног Бога, Једног али Тројичног Бога. Зато се ми сваки дан молимо али посебно данас, да Господ пошаље Духа Светога на нас. Да нас Дух Свети очисти, да очисти грехе наше, да нас упути, да нас оснажи, да нас води и руководи. Нека сте срећни и Бог вас благословио”.

Инфо служба Епархије шумадијске