НАГРАДНО ПУТОВАЊЕ ЗА ЈАГОДИНСКЕ СРЕДЊОШКОЛЦЕ

НАГРАДНО ПУТОВАЊЕ ЗА ЈАГОДИНСКЕ СРЕДЊОШКОЛЦЕСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског, Господина Јована, 25. јуна 2021. године, реализована је једнодневна студијска екскурзија у Нови Сад.

Ова екскурзија је наградно путовање фондације “Мића Градинг” и од ове школске године се додељује као награда “Љубодраг Јанковић Јале”, по знаменитом јагодинском сликару.

Награда је додељена победничким радовима пристиглим на Светосавски ликовни конкурс, намењен ученицима и ученицама III разреда средњих школа у Јагодини.

На празничном бденију уочи Савиндана, додељене су прве три новчане награде и Монографија Љубодрага Јанковића Јалета. Награде је уручио Преосвећени Владика Јован, а уз њих и похвалнице које су добили сви учесници конкурса. Похвалнице су, уједно, и дар за допринос развоју ликовне уметности код младих. Услед епидемијских мера, наградно путовање није било могуће организовати све до сада.

У раним јутарњим часовима, после прочитане молебне јектеније за путовање коју су у Старој Милошевој цркви уприличили вероучитељи Гимназије “Светозар Марковић”, јереј Милош Ћирић и господин Угљеша Урошевић, кренуло се пут Новог Сада.

На пут су пошле награђене ученице Гимназије “Светозар Марковић”, Сташа Ђорђевић из Ћуприје, ученица одељења III-5, која је освојила 2. награду, и Кристина Радојевић из Јагодине, ученица одељења II-5, добитница дипломе за улазак у ужи избор, обе са друштвено-језичког смера. Друштво им је правила ученица Економско-трговинске школе “Славка Ђурђевић”, Невена Ђурђевић, са смера туристички техничар из одељења II-5. Остали награђени и њихови вероучитељи из оправданих разлога нису могли да крену на пут.

У Новом Саду су вероучитеље и ученице дочекали господин Мића Михајловић, власник фирме “Градинг” из Јагодине и његов син господин Мијат. Затим је уследио обилазак Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске са стручним вођењем, те Поклон-збирке Рајка Мамузића.

На ручку који је уприличен од стране фондације, ученице су биле у прилици да упознају и разговарају са даровитим и плодним београдско-новосадским сликаром Славком Крунићем и његовом цењеном супругом Љиљаном, такође сликарком. Ова врста сусрета је значила младим душама које желе још више да се баве ликовном уметношћу, да би сазнали како један савремени сликар ради, како размишља, на какве изазове наилази и слично. Господин Мића је овом приликом најавио и то да је разрађен план да овај наградни конкурс постане традиција његове фондације.

После растанка са домаћинима и њиховим гостима, уследила је шетња Новим Садом и повратак у Јагодину. Било је очигледно да су деца била одушевљена виђеним и доживљеним, као и инспирисана да раде на продубљивању својих знања и даљем усавршавању свог ликовног стваралаштва, а све на корист својој отаџбини и на понос својој Светосавској Цркви.

Вероучитељ Угљеша Урошевић