СВЕТA ЛИТУРГИЈA У ХРАМУ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУ

СВЕТA ЛИТУРГИЈA У ХРАМУ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУУ уторак, 29. јуна 2021. године, када наша Црква слави Светог Тихона Аматунтског Чудотворца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Литургију у храму Светог Пантелејмона у Станову.

Владики Јовану су саслуживали протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Сретко Петковић и ђакон Недељко Дикић.

За певницом су појали протојереј Драгослав Милован, протојереј Горан Ђерковић и г. Страхиња Савковић.

Чтецирали су г. Марко Гаљак, г. Симеон Петковић и г. Василије Савковић.

После прочитаног Јеванђеља Владика је у беседи рекао: “Сваки крштени хришћанин, браћо и сестре, треба да бди над собом. Да проверава себе, на првом месту, а онда да проверава и друге који нису у Христу, а говоре да су у Христу.

Господ кроз ово данашње Јеванђеље каже: “чувајте се лажних пророка који вам долазе у оделу овчијем, а изнутра су вуци грабљивци”, и додаје: “по плодовима њиховим познаћете их”.

Господ нас у данашњем Јеванђељу упозорава на лажне пророке. Њих је било, има иx и данас, и биће их до краја света, јер ђаво стално гледа како да обмане човека, како да га направи да буде другачији него што јесте и како да му каже, понашај се овако, а не онако како треба. Каже човеку да ради, али не оно што треба да ради, него супротно, а обманутом човеку то погрешно се чини да је исправно.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Зато Господ каже, браћо и сестре, да треба да се чувамо да не бисмо и ми били преварени. Човек који се није утврдио у вери је колебљив и није стамен. Као папир што бацимо у реку, па га они таласи носе лево-десно, и он је изгубио свој компас.

Зашто Господ каже: “чувајте се лажних пророка”? Свето Писмо нас учи и Црква нас учи, браћо и сестре, да су постојали пророци, који су јављали о будућности народа. Али јесу ли они то сами од себе јављали? Не, него Дух Свети који је био у њима, они су јављали о будућности и како треба ми да живимо сада. Бог вас благословио!”

После Литургије Владика је поделио благослов и иконице верном народу и погледао и дао фрескосликару савете по питању иконописања храма.

Недељко Дикић, ђакон