СВЕЧАНА ЛИТИЈА ОД ЈАГОДИНЕ ДО МАНАСТИРА ЈОШАНИЦЕ

СВЕЧАНА ЛИТИЈА ОД ЈАГОДИНЕ ДО МАНАСТИРА ЈОШАНИЦЕУ суботу, 06. септтембра, у 13:00 часова уз присуство Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Јована кренула је литија из Старе цркве у Јагодини до манастира Јошанице.

Молитвеним ходом дугим око 10 километара отпочела је торжествена прослава празника Сабора српских светитеља који је и слава манастирске капеле. Већ трећу годину заредом верни народ и светенство на челу са својим Архипастиром изражава своју веру на овакав начин. То је уједно и потврда оних Господњих речи: ''Где су два или три сабрана у име моје, онде сам и ја међу њима.''(Мт.18.20)

Овим молитвеним ходом са моштима Св. Пантелејмона, јеванђељем, иконама, рипидама, барјацима ми изражавамо веру у Васкрслог Господа и сведочимо постојање Цркве као живог организма окупљеног око доброг дела у име Његово. Истовремено литија је и била позив свим оним грађанима Јагодине и околних села да се приопште Цркви Божијој и својим трудом и жртвом допринесу овом торжеству.

Уз два краћа задржавања ради одмора свечана поворка је стигла у манастир где је после краћег одмора служено бденије, кад су и изнете мошти Св. Пантелејмона на поклоњење вернима.

Као врхунац прославе празника сутрадан, у недељу сужена је Света Архијерејска Литургија у чијој радости су учествали свештеници, ђакони и многобројни народ окупљен у овој светињи.

После Свете Литургије братство манастира је уприличило трпезу љубави, а после тога прочитан је акатист свим Светим у Српском роду просијалим.

Беседа на бденију у манастиру Јошаница

Беседа на Литургији у манастиру Јошаница

Истог дана Владика је посетио Нову цркву у Јагодини како би видео како напредују радови на увођењу подног грејања у храму Св. Ап. Петра и Павла и како би дао сугестије око изградње палионице свећа поред храма. Тако да ће ова светиња врло брзо добити један нови сјај на радост свих верних овога града.

ђакон Миломир Тодоровић