ПАТРИЈАРХ СРПСКИ Г. ПОРФИРИЈЕ У ПОСЕТИ КОНЧАРЕВУ

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ Г. ПОРФИРИЈЕ У ПОСЕТИ КОНЧАРЕВУНа дан Светог Јована Крститеља и Претече Господњег, 7. јула 2021. године, у дану када се слави догађај његовог чудесног Рођења, своју славу је обележила црква Светог Јована у Кончареву и дом господина Драгана Марковића Палме, председника Скупштине града Јагодине.

Свете дарове Тела и Крви Господње на Светој архијерејској литургији узнео је Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Порфирије, заједно са својим домаћином Епископом шумадијским господином Јованом.

Првојерарху наше Светосавске цркве саслуживали су бројни свештеници, свештеномонаси, ђакони, чтечеви, са великим бројем верног народа Божијег из Кончарева, Јагодине и околине.

Атмосферу су достојно обојили својим снажним гласовима Србски православни појци из Београда.

Након прочитаног Јеванђеља, верном народу, а и самом Патријарху, Владика Јован је упутио речи хвале и захвалности. На самом почетку се обратио Патријарху и изразио велику част и захвалност тиме што је он данас дошао у Јагодину и поручио да се народ Шумадије моли за њега, баш као што је Патријарх и замолио у својој приступној беседи.

Поздравно слово Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Након Епископа се народу обратио и сам Патријарх. Он је верни народ упутио на живот по заповестима Божијим и говорио о путу спасења, који је испуњен падовима и успонима. Патријарх је говорио о вери и поверењу као основи нашег живота. Рекао је и то како је важно увек кајати се, на шта нас Свети Јован Крститељ непрестано позива. “Свети Јован нас позива на свакодневну промену, на свакодевно усавршавање. Он позива на покајање: “Покајте се јер се приближи Царство небеско” јесу његове речи. Да бисмо разумели покајање морамо да разумемо грех претходно. Грех није преступ неког стерилног правила, због којег, када га прекршимо, обавезно морамо бити кажњени. Грех је промашај циља ка којем смо се упутили, за који смо створени. А тај циљ је савршена, кроз веру, љубав и молитву, заједница са Богом. А када не испуњавамо заповести Божије, ми скрећемо са пута који нас води ка том циљу, који је савршенство и заједница са Богом. Дакле, грех је скретање са пута који нас води ка Богу, и долазак у стање у којем смо ми промашени. Није Бог тај који кажњава. Ми смо, себе промашивши, љубав Божију осакатили, ми смо себе покрали, ми смо себе осиромашили. Ми, заправо, онда када не живимо у складу са Еванђељем Божијим, живимо погрешно, то јест не живимо у складу са својим здрављем, са својом природом. Другим речима када не испуњавамо заповести Божије, ми смо болесни. И зато нам је потребна реч Светог Јована Крститеља који нам каже: “Скренули сте с пута. Препознајте то. Погледајте у себе, и у своју душу и питајте се шта Бог хоће од вас. Зато што оно што Бог хоће од вас то је једино ваше здравље, ваша радост. Једино кад то испуњавате, ви сте испуњени лепотом, савршенством, миром и радошћу”. И зато Свети Јован Крститељ каже: “Послушајте реч Божију. Одмерите себе. Нека вам Еванђеље буде огледало. И кад видите да сте скренули са пута, који је водио ка циљу, вратите се том путу.” Ми браћо и сестре знамо да смо слаби људи. Нема нико међу нама да је савршен. Ствар је само у томе да имамо Христово Еванђеље као огледало и да препознамо да смо слаби и немоћни и да скрећемо са пута”.

Беседа Његове Светости Архиепископa пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Порфирија

После Свете литургије обележена је слава задужбине господина Марковића и његовог дома сечењем славског колача, где је читава заједница узнела своје молитве за ктитора Драгана Марковића и цео његов дом, као и за овогодишње колачаре храма - Драгишу и Снежану Петковић из Кончарева. За идућу годину колач је преузео свештеник Срђан Дангузовић.

Међу бројним учесницима овог свечаног духовног сабрања било је много делегација и представника локалне, окружне и републичке власти, на челу са градоначелником Јагодине господином Ратком Стевановићем и Председником Народне скупштине Републике Србије Ивицом Дачићем.

Господин Драган Марковић је поздравио све присутне, захвалио се свјатјејшем патријарху Порфирију и преосвећеном владици Јовану на доласку и узношењу бескрвне жртве, и све присутне упознао са многим успесима јагодинске локалне самоуправе оствареним у протеклом периоду.

Пошто је најсветији патријарх Порфирије обишао цркву Светог Јована и поклонио са бројним реликвијама ове свете цркве, сабрање је настављено богатом трпезом љубави.

вероучитељ Угљеша Урошевић