ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ, РУКОПОЛОЖЕЊА И ЈУБИЛЕЈА - 50 ГОДИНА ОД ПРИМАЊА МОНАШКОГ ЧИНА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ ЈОВАНА У АРАНЂЕЛОВЦУ

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ, РУКОПОЛОЖЕЊЕ И ЈУБИЛЕЈ ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ ЈОВАНА У АРАНЂЕЛОВЦУДана 12. јула 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе храма Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу.

Такође, 2021. година је година у којој Епископ шумадијски Господин Јован прославља два јубилеја: Први је 50 година од примања монашког пострига, а други 60 година од како је Епископ Јован још као дечак отишао у манастир.

Његовом Преосвештенству су саслуживали ректор Богословије Светог Јована Златоустa протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, архимандрит Петар (Драгојловић), протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, Архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник орашачки протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, Архијерејски намесник јасенички протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, Архијерејски намесник левачки протојереј-ставрофор Милић Марковић, Архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Драган Јездић, Архијерејски намесник бељанички протојереј-ставрофор Видо Милић, Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј Александар Гајић и Архијерејски намесник лепенички протојереј Срећко Зечевић, као и јерођакон Василије (Старовлах) и ђакони Александар Бабић и Ненад Мијатовић.

На светој Литургији су чтецирали господа др Марко Петровић, Владимир и Лазар Марјановић, Теодор Јездић и Милан Михаиловић.

Певачко друштво “Србски православни појци” је својим појањем увеличало ово Литургијско сабрање.

После читања Светога Јеванђеља својом беседом је верене поучио ректор Богословије, протојереј-ставрофор др Зоран Крстић. Он је на самом почетку своје беседе свима окупљенима честитао храмовну славу. Његова беседа је била заснована на појашњењу Символа Вере, где је нама предочио да у том Символу Вере имамо четири символа, а то су Бог Отац, Бог Син, Бог Свети Дух и Света апостолска Црква. Ми хришћани треба у Цркву да верујемо као у Тројединог Бога. Она се назива апостолска, јер се темељи на апостолском учењу. Апостолство је имало два елемента која нам је отац Зоран приближио својом беседом. Први елемент јесте проповед апостола која је утврдила веру у људима, а други елемент јесте то што су апостоли били живи сведоци Христовог живота и Христових речи и чуда. Апостоли су ишли у свет, страдали и учили. После апостола служба је настављена преко Епископа, јер су Епископи потврда онога шта је права Црква. Отац Зоран је у својој беседи честитао Преосвећеном Епископу јубилеј који прославља ове године и захвалио му за несебичну жртву и љубав коју нам пружа.

Беседа протојереја-ставрофора проф. др Зорана Крстића, ректора Богословије “Светог Јована Златоуста” у Крагујевцу

У наставку Свете Литургије, Епископ Јован је рукоположио ђакона Ненада Мијатовића из Раниловића у чин свештеника, поставивши га на парохију раниловићку као духовног пастира. Овом прилико га је Епископ поучио рекавши му да је он овим рукоположењем позван на место где није позвано мноштво људи. На њему је да се у свом позиву и својој служби постави исправно према Богу и људима. Потом га је замолио да се данашњег дана и завета које је прочитао сећа до краја живота, јер једино на тај начин ће бити добар пастир стаду своме. Епископ му је на крају рекао: “Служи Цркви, а не да се служиш Црквом, служи Богу, а не да се служиш Богом, служи народу, а не да се служиш народом”.

Након Свете Литургије и свечаног опхода око храма, Епископ Јован је данашњим свечарима господину Драгану Јовановићу Ганету и његовој породици пререзао славски колач и честитао славу храма.

Потом је Епископ Јован од Архијерејских намесника, свештенства и монаштва Епархије шумадијске на дар добио архијерејску одежду и митру са жељама да у њима још много година служи Свету Литургију и Господу Богу приноси молитве за све нас и васцели род.

Духовна поука Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Епископ Јован је затим доделио Архијерејске грамате признања: Предузећу “Универзум” из Аранђеловца, КУД-у “Абрашевић” и КУД-у “Електро-порцелан”, такође, из Аранђеловца.

У порти храма, КУД “Абрашевић” и КУД “Електро-порцелан” су у знак захвалности на добијању грамата признања извели пригодан културно-уметнички програм којим су забавили и разонодили све окупљене.

Потом је у сали парохијског дома храма Светих апостола Петра и Павла данашњи домаћин славе приредио трпезу љубави за све окупљене. У току ручка, свима се обратио Архијерејски намесник орашачки и старешина храма Светих апостола протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, који је честитао храмовну славу свим окупљенима и захвалио се на свесрдној помоћи и подршци. Епископу Јовану је потом честитао јубилеје које прославља, педесет година од примања монашког пострига и шездесет година од како је Епископ Јован још као дечак отишао у манастир уз најискреније жеље да још дуго година служи Светој Цркви и моли се за све нас.

јереј Немања Искић