ОСВЕЋЕЊЕ ЗЕМЉИШТА И ПОСТАВЉАЊЕ ЧАСНОГ КРСТА ЗА ИЗГРАДЊУ ХРАМА У ОКВИРУ УНИВЕРЗИТЕТСКОГ КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА КРАГУЈЕВАЦ

ОСВЕЋЕЊЕ ЗЕМЉИШТА И ПОСТАВЉАЊЕ ЧАСНОГ КРСТА ЗА ИЗГРАДЊУ ХРАМА У ОКВИРУ УНИВЕРЗИТЕТСКОГ КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА КРАГУЈЕВАЦ

У уторак, 13. јула 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован је осветио земљиште и поставио Часни крст за изградњу храма у кругу Универзитетског клиничког центра Крагујевац.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереји Срећко Зечевић и Бојан Димитријевић, духовник Клиничког центра, протонамесници Душан Мучибабић и Слободан Савковић, јереј Александар Мирковић и јерођакон Василије (Старовлах).

Чину освећења земљишта и постављања крста присуствовали су и државни секретари Министарства здравља проф. др Зоран Радовановић и доц. др Александар Стефовски, градоначелник Крагујевца Никола Дашић, директор УКЦ проф. др Предраг Саздановић, ректор Универзитета проф. др Ненад Филиповић, начелница Шумадијског управног округа Биљана Илић Стошић, као и мноштво лекара и запосленог особља Универзитетског клиничког центра.

Обраћајући се присутнима, Епископ Јован је рекао: “Господо лекари, браћо и сестре, ево дана који смо чекали годинама. Но, пред Богом је, хиљаду година као један дан. Важно је да смо истрајали, важно је да нисмо изгубили веру и наду да ће ово место данас доживети да буде освећено и да буде пободен Часни крст у земљу, као први корак за подизање храма у овом болничком кругу. Овај дан ће сигурно бити уписан у историји града Крагујевца и ове установе. Такође, и наша генерација ће бити запамћена као она која се данашњим чином придружила нашим вековним градитељима, који су подизали храмове. Као што знате, они су дизали храмове не у своју славу, већ у Божију. Наши преци су градили храмове како би народ у њих долазио, причешћивао се, исповедао и гледао лице свог ближњег. Заиста сам радостан и желео бих да похвалим све оне који су и најмање допринели да до овога почетка дође. Нећу никога издвајати, јер Бог зна свачије име. Када смо ово место осветили, на нама је даље да схватимо да је ово парче земље освећено, а тако и цео комплекс. Зна се како се понаша у светињи, како би нам она дала благослов који ћемо носити у себи. Нека би Господ дао да овај храм буде брзо завршен, а у то заиста чврсто верујем. Из свог искуства могу рећи да ће завршетак овог храма вама лекарима, али и онима којима је потребна ваша помоћ, донети промену. Када сам у једном болничком кругу осветио земљиште, након чега је уследило подизање цркве, лекари су ме позвали и рекли: “Владико, тек сада видимо да сте били у праву. Од када је саграђена Црква, у болници се другачије понашамо. Болесници прихватају своју болест и носе је без роптања”. Болесници би самим погледом на цркву, пронашли утеху. Верујем да ће тако бити и на овом месту. Још једном се захваљујем свима који су допринели да до овога чина дође. Замислите каква ће похвала бити – и од Бога и од људи – када ова црква заврши. Нека сте срећни и Богом благословени!”, закључио је Епископ Јован.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Потребно је нагласити да су овом чину претходили вишедеценијски напори, који датирају још у време другог Епископа шумадијског Саве Вуковића. Трудом и залагањем Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, након осамнаест година, дошло је до првих корака на реализацији градње храма. Духовник Универзитетског клиничког центра протојереј Бојан Димитријевић је успео да пронађе доказе који говоре да је у оквиру овог болничког круга постојао један храм, који је током бурног XX века трпео страдања, која су свој врхунац пронашла седамдесетих година, када је храм био срушен. Знајући то, велика је и вишеструка радост коју је нагласио Епископ Јован поводом будућег храма који ће постојати на овом месту.