СВЕТА ЛИТУРГИЈА И ОСВЕЋЕЊЕ ЖИВОПИСА У СЕЛУ БРАЈИНОВАЦ

СВЕТА ЛИТУРГИЈА И ОСВЕЋЕЊЕ ЖИВОПИСА У СЕЛУ БРАЈИНОВАЦ

Дана 17. јула 2021. године када наша Света Црква молитвено обележава сећање на велике угоднике Божије Светог Андреја Критског и Светог свештеномученика Саву Горњокарловачког, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Јован је началствовао Светом Литургијом у селу Брајновцу у храму Светог пророка Илије и том приликом осветио нови живопис.

Владики су саслуживали протојереј ставрофор Милић Марковић, намесник левачки, протојереј ставрофор Љубиша Смиљковић, намесник космајски, протојереј ставрофор Живота Марковић, протојереј ставрофор Драгослав Цветковић, протојереј Новак Илић, јереј Александар Јаћимовић и јерођакон Василије Старовлах уз учешће великог броја верног народа парохије белушићко-секуричке и околних села.

Певницу су водили „Српски Православни појци“.

Након прочитаног одломка из Светог Јеванђеља преосвећениm владика је поучио окупљени народ рекавши да смо дошли данас овде да се помолимо Богу да Он благослови наше сабрање и да замолимо Светог пророка Илију, коме је посвећен овај храм, да нас заступа пред Богом да се ми омолитвенимо. „Велика је радост, јер нас је благодат Духа Светога сабрала да служимо Свету Литургију као највеће дело које је Бог дао човеку да служи на овом свету. Велика је радост и што смо осветили нови живопис који представља духовну лепоту овог храма. Живопис је његова круна која треба да нас подсећа на угоднике Божије и да нас подсећа да се угледамо на њих, а они ће учествовати у нашим молитвама и приносити их Богу. Данас се, на небу, радује и душа ктитора овог храма Славољуба, али и његова супруга и ћерка.
Фреске и иконе су Свето Писмо, књига за неуке и оне се сликају у храмовима да нам кажу ко су ти светитељи, како и ради кога су живели и како су се просветили. Они су били људи од крви и меса, али сав њихов живот и њихове мисли су биле усмерене ка Богу, небу и другом човеку и својим животом су заслужили лик светитеља којима се ми данас молимо. Њихови ликови нас подсећају на искренију и усрднију молитву. Ми њихово посредништо осећамо само ако су нам вера и молитве чисте и велике. Светитељи који су насликани на фрескама ће бити најрадоснији када виде пуну цркву оних који су оставили споредне послове и који су дошли у Цркву да се Причесте. Ми треба да се молимо да будемо бољи. Једино се не може поправити онај који не осећа потребу за поправком, а свакоме је потребно да буде бољи. Ми увек треба да будемо у молитвеном расположењу према Богу и другима, а то молитвено расположење се огледа у томе да другоме чинимо оно што желимо да други чини нама. Тада не бисмо клеветали, осуђивали, лагали, али ми данас мислимо да други нама треба да чини добро, а ми то не морамо. Све почиње од помисли, онда помисли претачемо у речи па речи у дела, а све то зато што се човек бави другим човеком, а не собом. Сваки од нас је грешан и прљав, јер грех и злоба каљају човека и без исповести и Причешћа не можемо да се очистимо, а Бог нам је дао сва средства која ми треба да узимамо са благословом. Нека буде благословен данашњи дан и Света Литургија коју служимо. Да Господ помогне да оздравимо духовно, што је много теже, а онда и телесно“, закључио је Епископ Јован.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Светој чаши приступио је велики број верника.

Након заамвоне молитве подељене су Архијерејске гарамате и ордење у знак захвалности свима који су учествовали у фрескописању и улепшавању храма и то орден Вожда Карађорђа протојереју ставрофору Љубиши Смиљковићу, затим орден Светих Новомученика крагујевачких првог степена добила је Снежана Николић, орден Светих Новомученика крагујевачких другог степена добили су Милан и Милисав Цветковић и Драгица Павловић, грамате Слободан Вељковић, Милоје Ђорђевић и општина Рековац.

Затим је Преосвећени Владика одслужио помен ктитору Славољубу Николићу.

Након Свете Литургије свештенство и верни народ су имали прилику да уживају у културно уметничком програму, а након тога су приступили трпези љубави.

јереј Горан Јовановић