СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУ

СВЕТА  АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУУ уторак, 10. августа 2021. године, када наша Црква слави Свете апостоле и ђаконе Никанора, Прохора, Тимона и Пармена, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Пантелејмона у Станову.

Владики су саслуживали: протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Сретко Петковић и ђакон Недељко Дикић.

За певницом су певали протојереј Горан Ђерковић и г. Страхиња Савковић.

Чтецирали су г. Марко Гаљак и Урош Петковић.

После прочитаног Јеванђеља Владика је у беседи објаснио смисао фарисејског и садукејског квасца, њихово лицемерство. Сам Господ Исус Христос је опомињао своје апостоле и ученике на такво учење.

Јер још Дух Свети није сишао на апостоле и још су размишљали људски. У данашњем Јеванђељу Господ је благо упозорио апостоле знајући шта мисле, због њиховог маловерја и недостатка разборитости. Подсећајући их како је нахранио пет хиљада људи. И данашње друштво сналазе невоље баш због тог недостатка разборитости. А то је саживљавање са Богом то јест са његовом науком.

Људи који не живе Богом су површни и нестабилни јер немају довољно вере. Нису учвршћени у вери. Нису се учврстили у црквености већ мисле површински и зато падају у грех.Човек мора имати страх Божији јер је то почетак мудрости. Владика је појаснио нарочито како доћи у храм и како се припремити за службу Божију. Јер је Литургија учитељ живота и буквар и најбоља веронаука, рекао је Владика.Тако да је порука данашњег Јеванђеља да се чувамо квасца фарисејског и садукејског а то је формализам, бирократија, спољашност, а ту нема суштине, а суштина је наш Бог, рекао је између осталог Владика.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

После Литургије Владика је поделио благослов и иконице верном народу.