СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУУ уторак 24. августа 2021. године, када наша Црква слави Светог мученика и архиђакона Евпла, Преподобног Нифонта Патријарха цариградског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Пантелејмона у Станову.

Његовом Преосвештенству су саслуживали: протојереј Горан Ђерковић, протојереј Сретко Петковић и ђакон Недељко Дикић.

За певницом су певали: протојереј Драгослав Милован и г. Страхиња Савковић.

Чтецирали су г. Марко Гаљак и богослови Василије Савковић и Урош Петковић.

После прочитаног Јеванђеља Владика је у беседи рекао:

“У данашњем прочитаном апостолу, чули смо како нам Свети апостол Павле даје много савета, браћо и сестре. Како треба да верујемо, у шта треба да верујемо, у шта треба да верујемо, како треба да живимо, као хришћани и како можемо да се спасемо и како можемо да се одупремо злу које влада у овоме животу. Свети апостол Павле на самом почетку нам говори уствари о крштењу. Говори нам о значају крштења, ако крштење није учињено ради Христа, да то крштење није довољно. Зашто то апостол Павле у данашњој послници говори? Зато, браћо и сестре, што се у то време поједини незнабошци оптуживали хришћане да се они крштавају у име мртвих. И зато апостол Павле, чули смо како малопре рече: шта ће дакле радити они који су се крстили мртвих ради и додаје, ако мртви уопште не устају, зашто се онда крштавају мртвих ради? Наша Црква нас учи да се ми браћо и сестре крштавамо у Христа и да се у Христа облачимо. Али, апостол Павле нам данас управо хоће да каже: у чему је крштење спасоносно? Он каже да је крштење спасоносно само ако је оно стварно, стварно учињено са погребавањем са Христом и васкрсењем са Христом.

То крштење је право крштење. Јер ми у Васкрсење се крштавамо да би васкрсли, ми се уствари са Христом сахрањујемо у самој тајни крштења али са Христом васкрсавамо. Јер једино на тај начин човек који је крштен се облачи у вечног Богочовека Христа који је васкрсао из мртвих и победио смрт”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Рекао је између осталог Владика, који је поделио иконице и благослов верном народу, на крају Литургије.

Ђакон Недељко Дикић