МОЛЕБАН ЗА ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У СЕЛУ БАЊА

МОЛЕБАН ЗА ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У СЕЛУ БАЊАУ недељу, 19. септембра, мноштво деце испунило је храм Светог пророка Илије у Бањи, када је служена Света Литургија после које је одслужен и молебан за почетак нове школске године.

Трудом и љубављу вероучитеља Момчила Јагодића, који је позвао и организовао децу да дођу на тај дан у Цркву, велики број малишана из села Бање, Брезовца и Липовца приступио је Светој Чаши на Светој Литургији и учествовало у молебану за почетак школске године.

Свету Литургију и молебан служио је парох бањски јереј Милош Маринковић, који је након молебана произнео пригодну проповед. Отац Милош је деци говорио о томе да највећи узор на који треба да се гледају у свом животу треба да буде сам Господ Исус Христос, као и Пресвета Богородица и светитељи Божји. Подсетио их је да осим књига из којих уче у школи, не треба да забораве да читају и Свето Писмо које нас учи како треба да живимо да би постали деца Божја и наследници Царства Небеског. Свака наука је добра, али само ако за свој крајњи циљ има духовно изграђивање човека и његово спасење. Учећи и усвајајући науке које нам се предају у школи, треба их употребити на назидање Цркве и корист ближњих око нас.

Свештеник је позвао децу да и убудуће као и данас, по могућству сваке недеље и празника, заједно са својим родитељима и наставницима, дођу и активно учествују на Светој Литургији.

Свештеник Милош је уз раздавање нафоре, децу покропио светом водом и обрадовао поклонима у виду Црквених сувенира.

Након молебана, у Црквеној порти испред храма, уприличено је послужење за сву децу.