ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА И АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РИБАРУ

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА И АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РИБАРУУ 16. недељи, по Духовима, 10. октобра 2021. године, када наша Света Мајка Црква прославља Светог мученика Калистрата, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Рибару и том приликом је осветио храм, који је посвећен Светој Тројици.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Радосав Станковић, протојереј Александар Гајић, протојереј Славиша Илић, протојереј Срђан Кандић, протонамесник Бобан Сеновић, јереј Срђан Дангузовић, протођакон Иван Гашић и ђакон Далибор Нићифоровић.

На самом почетку своје беседе, Владика Јован је позвао верне да заблагодаре Богу на овом храму и на овом свечаном освећењу. “Благодат Духа Светог је осветила овај велелепни храм, небо се спустило данас овде”, рекао је Владика. Додао је да је храм у нашој души, у нашем срцу и ако храм напраивимо у себи и живимо као у храму, онда ћемо осетити да овде почива Благодат Светог Духа.

У храму нас и Бог и сви Свети гледају. “Бити на Литургији значи бити на небу,” рекао је Владика у својој беседи.

Такође, Преосвећени Владика се осврнуо и на прочитану Јеванђељску причу о талантима, где је посебно упозорио да не завидимо другима на њиховим талентима, даровима. Али, рекао је владика, “Коме је много дато, он њега ће се много и тражити”. И да је потребно да разумемо шта значи бити хришћанин.

Цркву сачињава заједница, епископа, свештеника и верног народа. И свако од нас има своје послушање у тој заједници, које треба да извршава са љубављу. Потребно је да радимо а не да ленствујемо, јер онај који ради, он и умножава дарове добијене од Бога.

“Нама Бог даје дарове да их умножавамо, а не уништавамо”, додао је Владика. И ми се спасавамо у заједници, која је црква Божија.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Након Свете Литургије, Владика је поделио признања заслужним појединцима. Архијерејску Грамату признања је добио г. Зоран Момировћ из Рибара, а Архијерејску Грамату захвалности господа Ненад Перић, Горан Милетић, Ненад Антић, Божидар Михајловић из Рибара.

Такође, по милости Божијој, Владика је старешину цркве у Рибару, Далибора Сентића одликовао достојанством протонамесника и правом ношења црвеног појаса. Том приликом, Владика је у својој беседи протонамесника Далибора упозорио да се ово одликовање даје за ревност које је до сада уложио. Међутим, “одликовања у Цркви се дају не толико колико је човек учинио, него као подстрек да учини више,” додао је Владика свом свештенику.

Након Отпуста, старешина храма и Црквени одбор у Рибару организовали су Трпезу љубави за свог владику и све верне.

Ђакон Нинослав Дирак