ЧЕТРДЕСЕТОДНЕВНИ ПАРАСТОС МИЛЕТИ РАДОЈЕВИЋУ

ЧЕТРДЕСЕТОДНЕВНИ ПАРАСТОС МИЛЕТИ РАДОЈЕВИЋУУ среду 27. октобра 2021. године када Црква прославља Преподобну мати Параскеву, Његово преосвеоштенство Епископ шумадијски г. Јован служио је четрдесетодневни парастос Милети Радојевићу, дугогодишњем директору Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, на градском гробљу у Лазаревцу.

Епископу шумадијском је саслуживао Епископ рашко-призренски г. Теодосије, као и мноштво свештенства и монаштва Епархије шумадијске и гостију из осталих епархија Српске Православне Цркве.

Овом приликом окупљенима се пригодном беседом обратио Владика Теодосије: “Благодаћу Божијом сабрали смо се данас на овом светом месту, на овај велики дан Преподне мати Параскеве, да учинимо четрдесетодневни парастос и молитву нашем драгом Милети. На овај дан се његовој души одређује посебно место где ће она боравити до општег васкрсења и другог доласка Господа нашега Исуса Христа. Свака реч о Милети би била мала. Добро смо га познавали и оно што је красило њега као човека, јесте његова велика љубав према Богу, Цркви Божијој и љубав према човеку. Сви смо ту љубав осетили и доживели. Нема човека, цркве и манастира, где Милета није дошао и несебично понудио своју помоћ. Нарочито ми на Косову и Метохији, у времену када нам је било најтеже и када је он знао да исперужи своју руку и да нам помогне, доживели смо његову љубав као дар Божији. Ова молитва је наше мало уздарје њему. Свакодневно се молимо Господу за њега, јер једино Господ може узвратити на сва његова доброчинства. Нека би Господ настанио његову душу у насељима праведних, у друштву светих. Свима је утеха то што се данас молимо за праведника, нарочито његовој породици, што су имали таквог родитеља, супруда а ми таквог брата у Христу. Нека му је вечан спомен!”