ПРАЗНИЧНА ПРОСЛАВА СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ У МАНАСТИРУ ДИВОСТИНУ

ПРАЗНИЧНА ПРОСЛАВА СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ У МАНАСТИРУ ДИВОСТИНУ

У понедељак, 22. новембра 2021. године, на празник Светог Нектарија Егинског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Благовести Пресвете Богородице манастира Дивостина, надомак Крагујевца.

Епископу су саслуживали: протојереј Срђан Тешић и протођакон Иван Гашић.

Након прочитаног јеванђељског зачала, Епископ Јован је честитао празник сабраном верном народу и подсетио на значај Светог Нектарија Егинског: „Браћо и сестре, данас наша Црква слави великог угодника и молитвеника Божијег, Светог Нектарија Егинског Чудотворца. Ми данас прослављамо човека Божијег који је задобио једну од најважнијих хришћанских врлима – врлину смирења. Њоме је Свети Нектарије живео целог свог живота. Свети Нектарије је показивао ту врлину у свим приликама и неприликама. Ту своју врлину је показивао баш онда када су га највише прогонили, осуђивали и клеветали и то на правди Бога. Он се угледао на онога који је оличење смирења, а то је Господ наш Исус Христос. Ако је ико, браћо и сестре, смирен, то је Господ Исус Христос. Када су га људи осудили и разапели на Крст, он је и тада био смирен и молио се Оцу: „Оче, опрости им јер не знају шта чине“. Угледајући се на Господа Исуса Христа и Свети Нектарије је све трпео и подносио. Знао је да онај који верује у Бога, кад тад бити прослављен од Бога. Његово прогањање и клеветање није било месец, годину или пет година, већ много дуже. Што је више времена проводио у прогонству, све се више учвршћивао у вери у Бога и у врлини смирења. Он се стално молио да га не ухвати гордост, јер је знао за речи Јеванђеља да се Бог гордима противи, а смиренима даје благодат. Заиста, Свети Нектарије је задобио благодат, то јест Христа. Када је задобио Христа и уселио га у себе, он није имао потребе да се плаши, јер је знао да ко је са Богом, он побеђује. Свети Нектарије није размишљао да се тиме хвали. Није му стало до његове личне победе, већ да победе истина и правда Божија. Ето, све нам ово говори да ми треба да се угледамо на светитеље Божије да бисмо стекли смирење. Ако немамо смирења, џаба нам је све што чинимо у животу. Нема праве молитве, бдења и поста без смирења. Смирење је темељ хришћанског живота, заједно са вером. Смирење је темељ нашег духовног живота. Смирење је грађевина на којем се зида прави човек. Такав човек је Божији човек. Зато је Свети Нектарије до краја свог живота издржао. Управо је смирење Нектарија учинило светим, као што је смирење Марију учинило Богородицом. Пресвета Богородица и Свети Нектарије могли су да одбију оно што од Бога примају, али да ли би они били ово што сад јесу? Данас не бисмо имали Светог Нектарија, великог чудотворца. Господ Светог Нектарија је учинио и великим чудотворцем. Благодат Духа Светог и данас дејствује кроз његово нетљено тело. Мислим да нема правог хришћанина који није чуо за чудотворство Светог Нектарија. Многи су то осетили и на себи кроз оздрављења и друга чуда. Све то Бог чини прослављајући светитеље, јер су они прославили Њега. Господ све то чини да бисмо се и ми уверили у силу и благодат Божију. Браћо и сестре, из свега овога можемо видети шта човек задобија када се усавршава у смирењу.

Браћо и сестре, потребно нам је да се угледамо на живот Светог Нектарија и да га подражавамо у свом животу и врлинама, а посебно у вери. „Све је могуће ономе који има вере“, каже наш Спаситељ. Молимо се Светом Нектарију да се он моли за нас. Због његове молитве нас неће ни Бог оставити, под условом да ми не оставимо Бога. Зато и данас, када прослављамо његов дан и када целивамо његову икону, замолимо га увек да се моли. Потребна нам је молитвена помоћ заступника Божијих. Нека нам Господ помогне, нека нам Свети Нектарије буде молитвени заштитник. Треба нам вера да се уверимо у чуда која Бог преко светитеља чини. То ћемо само моћи кроз веру, смирење, Бога и молитву. Бог вас благословио!

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Након Свете Литургије, Епископ Јован је пререзао славски колач поводом данашњег празновања Светог Нектарија, који је припремила породица Глишовић из Крагујевца, а затим је уследила трпеза љубави уготовљена од стране данашњих славара и монаштва манастира, игуманије мати Анастасије и мати Јелисавете.

Лазар Марјановић