УЧЕНИЦИ ОШ “ДУЛЕ КАРАКЛАЈИЋ” ИЗ ЛАЗАРЕВЦА У ПРАКСИ ПОКАЗАЛИ КАКО ИЗГЛЕДА КАДА СТАРИЈИ УЧЕНИЦИ УСВОЈЕНА ЗНАЊА ПРЕНОСЕ МЛАЂИМ УЧЕНИЦИМА

УЧЕНИЦИ ОШ “ДУЛЕ КАРАКЛАЈИЋ” ИЗ ЛАЗАРЕВЦА У ПРАКСИ ПОКАЗАЛИ КАКО ИЗГЛЕДА КАДА СТАРИЈИ УЧЕНИЦИ УСВОЈЕНА ЗНАЊА ПРЕНОСЕ МЛАЂИМ УЧЕНИЦИМА

У понедељак, 29. октобра, и у четвртак, 2. децембра 2021. године, ученици виших разреда ОШ “Дуле Караклајић” су били у прилици да буду у улози вероучитеља и да млађим ученицима пренесу знање и искуства, која су стекли на часовима верске наставе. На тај начин је примењен метод који је кроз историју образовања и васпитања са успехом примењиван у многим земљама. Такође, то је и вековни метод преношења Светог предања у Цркви, који на најбољи начин показује да се знање умножава када се дели.

Ученици осмог разреда су одржали час верске наставе ученицима другог разреда. Обрађена је наставна јединица “Богородица – мајка Христова”, а такође је обновљена и претходна наставна јединица “Ко су монаси?” Ученици петог разреда су одржали час верске наставе у трећем разреду. Тема наставне јединице је била “Бог се брине о свету”. У духу православног предања и уз помоћ савремених технологија, ученици су се потрудили да на визуелан начин пренесу млађима припремљен садржај кроз презентацију, коју су сами направили.

Овакве активности јачају међусобну повезаност и толеранцију међу ученицима различитог узраста и показатељ су да верска настава не представља само скуп информација о вери, већ живо искуство вере, које се успешно преноси и на овај начин.

Наставница верске наставе Николија Цветковић