ПАРАСТОС СРПСКИМ РАТНИЦИМА У ЛАЗАРЕВЦУ

ПАРАСТОС СРПСКИМ РАТНИЦИМА У ЛАЗАРЕВЦУ

У среду, 15. децембра 2021. године, у крипти храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу, служен је парастос српским ратницима.

Организатори овогодишње прославе били су Одбор Владе Републике Србије за неговање традиције ослободилачких ратова Србије, Градска општина Лазаревац и ЦО лазаревачка.

Парастос је служио старешина храма протојеререј-ставрофор Марко Митић, а саслуживало му је братство храма Светог великомученика Димитрија. Молитви је присуствовао већи број званичника лазаревачког округа предвођених председником Градске општине Лазаревац, господином Бојаном Стевићем.

По одслуженом парастосу уследила је државна церемонија полагања венаца у спомен костурници храма Светог великомученика Димитрија. Уз највеће државне почасти венце су положили: државни секретар у Министарству за рад, запошљавање и социјалну политику господин Миодраг Капор, представници Војске Србије, председник Општине Лазаревац, господин Бојан Стевић, представници локалне самоуправе и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и традиционално представници земаља које су учествовале на страни окупатора.

У својим говорима, по завршетку церемоније, представници државних и општинских власти су подсетили на храброст нашег народа и жртву коју су принели на олтар слободе у којој ми данас уживамо, нагласивши да њихово херојско дело не сме бити заборављено.

У наставку церемоније уследио је културно-уметнички програм, у коме су учествовали наши млади глумци Стефан Ђоковић и Иван Нинчић. После протоколарних обраћања прослава манифестације “Дани Колубарске битке” настављена је у центру града полагањем венаца испред споменика српском ратнику.

свештеник Влада Димитријевић