СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАРОЈ ЈАГОДИНСКОЈ ЦРКВИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАРОЈ ЈАГОДИНСКОЈ ЦРКВИ

У суботу 25/12. децембра 2021. године, када наша Света Мајка Црква прославља Светог Спиридона Чудотворца, у јагодинском храму Светих aрхангела Михаила и Гаврила, Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију.

Владики су саслуживали протојереј-ставрофор Радомир Ракић, протојереј Александар Гајић, протојереј Радосав Јаћимовић, јереј Милош Јелић, протођакон Иван Гашић и ђакон Далибор Нићифоровић.

У својој богонадахнутој беседи, Преосвећени Владика је тумачио речи Јеванђеља. Он је говорио о Јеванђељу и „Беседи на гори“.

„Јеванђеље је блага и најрадоснија вест роду људском, да се рађа Спаситељ света“, рекао је Владика. „То је Књига над књигама. И када хришћанин то зна, он ће онда сагледати себе. У Јеванђељу се човек огледа и тада ће искрено видети себе.“

„Јеванђеље је наш путоказ, како треба да идемо за Христом“, нагласио је Владика. „Једини и прави тумач Јеванђеља је Црква. А они који су део Цркве, њима Св. Дух даје благодат да тумаче Јеванђеље.“

„Човек ће у Јеванђељу видети да ли има веру, или не“, додао је Владика.

„У Јеванђељу ћемо наћи све одговоре, јер у Јеванђељу има више одговора него што цело човечанство може поставити питања, како су говорили свети оци.

Посредством читања Јеванђеља, ми се причешћујемо Духом Светим Који живи у Јеванђељу.“

Говорећи о Блаженствима, Владика је рекао да су то лествице којима се човек успиње на небо, јер да би се уздигли на небо, не можемо без врлина.

„Блаженство је Царство Небеском, а то је Сам Господ наш Исус Христос.

Хоће ли човек бити син Царства Божијег, зависи „коме Царству се приклања“.

У блаженствима је изражено и садржано цело Јеванђеље. И ми данас славимо једног таквог човека који је испунио Јеванђеље, Светог Спиридона Чудотворца. Њега је управо смирење красило, које му није дало да се горди.“

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Светој Чаши Спасења приступио је велики број верника. На крају свете Литургије, Владика Јован је одликовао Архијерејском Граматом признања господу: Стојана Михајловића и Негована Михајловића из Винораче и Архијерејском Граматом захвалности господина Драган Михајловић из Јагодине.

Орденом Вожда Карађорђа, Владика је одликовао господина Мирослава Ђорђевића из Јагодине.

Трпеза љубави је настављена у оближњем ресторану, у организацији братства храма Старе јагодинске цркве. Том приликом, одликовани господин Мирослав Ђорђевић одржао је кратку беседу и захвалио на дарованом одликовању Његовом Преосвештенству. Он је споменуо изградњу Новог парохијског дома Старе јагодинске цркве, говорећи о историјату израде пројекта за овај дом. Такође, додао је да се радује што му је Орден Вожда Карађорђа ставио лично, Владика шумадијски Г. Јован. Као и да се радује што је добио Орден Ђорђа Петровића споменувши његове речи: „Ко је Србин и српскога рода, тај се не да покорити“.