ПРОСЛАВА СЛАВЕ ХОРА СВЕТИ ЂАКОН АВАКУМ ПРИ ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

ПРОСЛАВА СЛАВЕ ХОРА СВЕТИ ЂАКОН АВАКУМ ПРИ ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

Дана 30. децембра, када наша света саборна и апостолска црква молитвено прославља спомен на светог преподобног мученика Пајсија и Авакума, чланови хора Светог ђакона Авакума предвођени својим хоровођом протиницом Милоцом Тешић, сабрали су се у храму светог великомученика Георгија да прославе свог небеског заштитника и неуморног молитвеника пред Престолом Бога Живога.

Поред чланова хора, храм су испунили и парохијани насеља Шумарице, као и верници из других места. Овогодишњи колачар био је чтец Александар Радовановић, који је својим трудом и љубављу према овом светитељу припремио колач и жито, као бескрвна знамења у славу и част нашег молитвеног заштитника, патрона хора.

Молитвено сабрање отпочело је служењем молебног канона у част овог дичног светитеља. Храмом су одлегали гласови чланова хора и то старијих који су појали тропаре канона, млађих који су припевом славили светитеља и свеукупног одговарања на молитвене прозбе.

У богонадахнутој беседи, након резања колача, прота Срђан П. Тешић, обратио се сабранима и подсетио их на живот и страдања светог Авакума, који је своју веру печатио делима љубави, не жалећи да и свој млади живот положи за веру православну и Живог Христа. Поучио је чланове хора да вазда пред собом имају лик и дело овог богоугодника, јер засигурно има и он њих у својим молитвама пред Престолом Бога Живога.

Страхиња Вуксановић, дипломирани правник