БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ У КРАГУЈЕВЦУ

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ У КРАГУЈЕВЦУ

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у среду 19. јануара 2022. године, на језеру у Шумарицама по деветнаести пут организована је Богојављенска манифестација “Пливање за Часни крст”.

Организатори овог догађаја су локална самоуправа града Крагујевца и Епархија шумадијска, уз подршку Градске туристичке организације и Спортског привредног друштва “Раднички“. У храму Свете Петке у Виноградима такмичари су претходно присуствовали светој Литургији и великом освећењу воде.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован из здравстевних разлога није могао да присуствује овом традиционалном витешком надметању, тако да су учеснике трке благословили свештеници крагујевачких храмова.

Жељу да учествује у пливању за Часни крст изразило је преко 80 такмичара, али је жребом одређено да и ове године у трци плива њих тридесет троје, а изабрано је и осам резервних пливача.

Учесници су Павле Рвовић, Бојан Чолић, Лука Вукадиновић, Димитрије Јаковљевић, Никола Ристић, Душан Стаменовић, Павле Лешњак, Жељко Матовић, Дамјан Јанићијевић, Марко Степановић, Никола Ђокић, Бојан Михаиловић, Давор Денчић, Ивко Ивковић, Дамјан Лешњак, Миљан Спасојевић, Андрија Ђорђевић, Душан Живанић, Лука Јовановић, Сашка Ивковић, Сава Ђурић, Алекса Максимовић, Милош Миливојевић, Данило Чалија, Марко Ђокић, Владимир Весић, Милош Станковић, Лазар Радуловић, Немања Радовановић, Димитрије Арсенијевић, Иван Баловић, Милун Раичевић и Владимир Вукомановић. Резервни пливачи су Слободан Јовчић, Милош Глишић, Немања Цојић, Марко Маринковић, Владимир Гаљак, Слободан Стошић, Владимир Ристић и Ђорђе Јовичић.

Овој манифестацији је присуствовао градоначелник града Крагујевца г. Никола Дашић, представници локалне самоуправе, као и велики број грађана.

До крста је први допливао Владимир Весић, а титулу носиоца Богојављенског крста препустио је најмлађем шестогодишњем Тадији Прокићу (2015), који је добио специјални статус за учешће и родитељску сагласност.

Свечаност овог догађаја употпуњена је доделом признања и пригодних поклона свим данашњим пливачима, а победника је традиционално наградила златара “Ђани” и Коло српских сестара Крагујевац.

Фотографије из "Галерије 1" са ове манифестације, као и сваки пут, смо добили љубазношћу фотографа господина Зорана Лазаревића - Лакија, којем се захваљујемо на досадашњој несебичној сарадњи. За фотографије из "Галерије 2" заслужан је господин Владан Степовић, коме се, такође, усрдно захваљујемо на несебичној помоћи и љубави.

 

Урош Костић, јереј

ГАЛЕРИЈА 1

ГАЛЕРИЈА 2