ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ СВЕТОСАВСКОМ ХРАМУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ СВЕТОСАВСКОМ ХРАМУ

Видевши таштину и пролазност славе земаљске, о Саво Богомудри, тежио си духом својим ка Небу, и Господ, видећи божанствену твоју жељу, посла к Теби из Свете Горе Атонске преподобнога монаха чијом си поуком поучен оставио родитеље своје и отаџбину своју и дошао у земаљску баштину Пречисте Богородице, на Свету Гору Атонску, и тамо се у руској обитељи настанио, кличући, непрестано, са онима који служе Господу, анђелску песму: Алилуја!

У складу са традицијом преподобни отац наш Сава први српски архиепископ српских и приморских земаља, покровитељ нашега светога храма прослављен је свечано 27. јануара, богослужбено, литургијским, молитвеним сабрањем у цркви на Аеродрому.

Свету Литургију су служили старешина храма и архијерејски намесник крагујевачки протојереј- ставрофор мр Рајко Стефановић, протонамесник Немања Младеновић, и ђакон Александар Ђорђевић.

За певницом је био дечији хор Светога Саве под управом јереја Ивана Антонијевића, као и братство овога светога храма. По прочитаној светосавској посланици нашег предстојатеља пред Христом, Преосвећеног Епископа Господина Јована, светој чаши су приступили верници, од којих су најбројнији били они најмањи светосавци, полазници верске наставе, који су и ове године дошли да прославе и обележе дан када је наша култура, просвета и вера у Срба рођена.

По пререзаном славском колачу, најмлађи верници су са својим родитељима, кренули пут амфитеатра реновираног духовног центра Златоусти, где се и ове године одржавала традиционална рецитација у част Светога Саве. Наше сабрање у цркви, је продужено овим пригодним заједништвом у песми и стиху, где су многи од ђака говорили причали, певали, рецитовали о једном малом детету, које је пре осам векова, кренуло путем Христовим, путем којим ми идемо, „јер дугога пута и не знамо и немамо“, како то каже наш велики песник, Матија Бећковић. У знак пажње и захвалности на рецитацији, деци су подељени светосавски пакетићи. Надамо се да ћемо и следеће године овако свечано, богослужбено, молитвено обележити дан Светога Саве.

ђакон Александар Ђорђевић