ВАСКРШЊА РАДОСТ У ХРАМУ СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

ВАСКРШЊА РАДОСТ У ХРАМУ СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

“Телом у гробу, а душом у Аду”, Господ је пребивао међу мртвима у Суботу, како песник говори и “телом суботсвовавши”, јер не хтеде да наруши празновање суботе. Кротак и смирен, Господ је страдао од створења.

У суботу пред поноћ, верни народ се сабрао у порти храма светог великомученика Георгија да дочека Славно Васкрсење Господње. У потпуној тмини и немости ноћи, одлегле су речи “Приђите, узмите светлост од Незалазне Светлости...” Храм се испунио светлошћу која најављиваше светлост Васкрсења. Потом је уследила Литија око храма, уз певање стихире Воскресеније твоје, зауставивши се пред храмовним вратима...туп ударац у вратнице храма и гле, море светлости која је испињавала храм, Христос је Васкрсао!!!

Отпочело је Пасхално јутрење, за којим је уследила Литургија, којом је началствовао протојереј Срђан П. Тешић. Храмом је одјекивао победоносни тропар, који нас увераваше у Васкрсење Христово! Након прочитане посланице Патријарха српског и отачаствених архијереја, верни народ је приступио Светој Чаши, у великом броју сјединивши се са Васкрслим Господом.

Потом је прота осветио Васкршња јаја, која су дељена верницима, као благослов.

Васкршња радост настављена је у поподневним часовима, када је служено Пасхално вечерње. У појање Пасхалних стихира, верници су целивали Свето Јеванђеље, узљубивши тако Реч Васкрслог Господа. Да би радост била већа дечица, чланови хора “Свети ђакон Авакум”, предвођени хоровођом протиницом Милицом Тешић, припремила су пригодни Васкршњи програм. Овом приликом премијерно је изведена ауторска Васкршња песма, чији је творац текста и музике наша протиница Милица, а за коју је благословом епископа шумадијког Јована снимљен спот. Након садржајног програма, уследило је такмичење за најјаче и најлепше Васкршње јаје. Порта је била испуњена децом такмичарима, која су била распоређена у два реда, поздрављајући са “Христос васкрсе!” и отпоздрављајући са “Ваистину васкрсе!”. Ове године титулу имаоца најјачег јајета понела је Анђелија Делетић, а титулу најлепше украшеног васкршњег јајета понела је Софија Миливојевић. Друго место освојила је Ирина Марковић, а треће место понела Јован Тешић.

Дружење је настављено у порти храма уз пригодно послужење, док је прота поучавао дечицу о значају Васкрса. У нади на будуће заједничарење око Свете Чаше, верници су се у миру растали, носећи благослов Васкрслог Господа унутар себе својим домовима.

Александар Д. Радовановић, чтец
Страхиња Вуксановић, дипл. правник