ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ЦРКВИ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У ЈАГОДИНИ

ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ЦРКВИ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У ЈАГОДИНИ

У недељу 24. априла 2022. године у јагодинској цркви Светих апостола Петра и Павла, Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Господин Јован, традиционално је служио Пасхално вечерње. Преосвећеном Владики су саслуживали протојереј-ставрофор Радосав Станковић, протојереј Александар Гајић, протојереј Дејан Марковић, јереј Милан Ђорђевић, јереј Милош Ћирић, јереј Срђан Дангузовић, јереј Милош Јелић, јереј Младен Алексић, протођакон Нинослав Дирак и ђакон Далибор Нићифоровић.

У својој богонадахнутој Пасхалној беседи, поучавајући своју верну паству, Владика је говорио о смислу и значају Васкрсења.

Ево нам празника који улива у нама веру, веру у Васкрсење, у загробни живот, веру у Царство Небеско. Јер, заиста, браћо и сестре, да Христос није васкрсао све би нам било празно и вера би нам била празна, и проповед би нам била празна. Зато Васкрсење Христово у нама улива наду да се надамо Ономе Који нас највише воли, Ономе Који нас непрестано чека, Господ наш Исус Христос. Чека нас Он са вером да приђемо Њему; чека нас Он да нас уведе тамо где је Он са Оцем небеским на Небесима. Васкрсење Христово у нама продубљује љубав и говори нам да нико на овоме свету никада неће имати љубави према човеку као што Бог има према човеку. Јер Њега је љубав свела на земљу, њега је љубав за родом људским одвела на Крст и човек, шта је урадио и чиме узвратио? Мржњом. И не само мржњом него и прикивањем Бога на Крсту. Но Васкрсење Христово је наша радост. Зато Апостол Павле нам каже и поручује Радујте се у Господу и опет кажем, радујте се. Нема праве радости без радости у Богу и са Богом. Свака наша људска радост, она је краткотрајна. Можемо се, а то смо сви искусили, овог тренутка радовати, а после три минута туговати. Али радост коју Господ даје, то је радост која не престаје никад. Мир који Бог даје, он нникада не престаје. Зато је Господ рекао у Јеванђељу Мир свој дајем вам, мир свој остављам вам. Не дајем га као што свет дајем.

Ми видимо, браћо и сестре, који је тај мир који нам свет данас даје. Данас се највише говори о миру, највише књига о мира, а мира све мање и мање. Зато што недостаје вера у Бога, љубав према Богу и љубав према човеку. И заиста, Васкрсење Христово је темељ наше вере, темељ нашег живота. Не само овде на земљи, него темељ нашег живота у вечност.

Зато, браћо и сестре, некада су они који су распели Христа на Велики Петак и када је тама била по свој земљи, мислили су никад неће сванути дан, никад неће бити зоре. Али гле, из Христовог Гроба је засијала светлост. И тиме се доказало, браћо и сестре, да тама нема своју вечност. Да је таму заменила Светлост, Васкрсење Христово нам говори да туга није вечна, да бол душевни није вечан. Васкрсење Христово нам говори да мржња је престала а љубав наставила. Зато, радујмо се овом Празнику, радујмо се што нас је Господ удостоји и дао нам живот овде на земљи, да ове године, ако да Бог и других година, прослављамо Васкрсење Христово. Да браћо и сестре схватимо да је Господ тај који је први васкрсао а за њим ћемо сви васкрснути; они који верују у Бога, они који умиру са вером у Бога.

Ми, православни хришћани, ми се крштавамо у Име Христово, ми са Христом треба да живимо, ми се са Христом и у гроб полажемо. Знајући и верујући да када дође свеопште васкрсење, да ћемо и ми васкрснути. Зато треба да верујемо у Бога и да живимо по вери. Да веру претварамо у дела. Немојмо да се хвалимо језиком и устима да говоримо да верујемо, а наш је живот супротан вери. То није вера у Бога, то је самоверје. Али онај који верује у Бога, он зна да је Бог љубав. Он осећа, у његовом бићу струји љубав Божија и тако човек, Божији човек, кад кроз њега стоји љубав Божија, тај човек има подједнако љубави и према Богу и према човеку.

Нека нам Господ помогне да се радујемо. Данас нам радости највише требају. Данас када нас опхрвају многе невоље, несреће, туге, недаће, жалости, а ко нас може утешити? Човек може донекле, али нико човека не може да утеши као што га Бог може утешити. Зато, будимо са Богом, да би Бог био са нама. Живимо са Богом, да би Бог био у нама. Христос Васкрсе!

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Владика је доделио Господину Мирољубу Радовановићу из Јагодине Орден Вожда Карађорђа у знак признања за велику љубав према Светој Цркви, коју је указао храму Св. апостола Петра и Павла у Јагодини.

Након одслуженог Пасхалног вечерња, Владика је присуствовао културно-уметничком програму и избору за најлепше Васкршње јаје. На самом крају, братство храма Светих апостола Петра и Павла је приредило пригодну трпезу за свог Архипастира, свештенство и верни народ.

Христос васкресе!