СВЕТА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС ЕПИСКОПУ САВИ (ВУКОВИЋУ) У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

СВЕТА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС ЕПИСКОПУ САВИ (ВУКОВИЋУ) У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

Дана 17. јуна Српска црква и Епархија шумадијска сећају се тренутка када се у Господу представио други Епископ шумадијски др Сава (Вуковић). Тога дана, са надом у Васкрсење, скончао је један од најзначајнијих архијереја друге половине XX века. Од момента упокојења протекла је 21 година, међутим, сећање на Владику Саву и даље је веома живо. Њега се сећају његова браћа архијереји, свештенство, културни радници, богослови, историчари црквене и световне историје, али и поверена му и одана паства Епархије шумадијске и града Крагујевца, будући да је „свима био све, да како год неке спасе“ (1Кор 9, 22).

Управо овим поводом, у храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу, Свету Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслуживање бројног свештенства и ђакона Шумадијске епархије и града Крагујевца.

Литургијско сабрање улепшао је и мешовити хор Саборног Светоуспенског храма под руководством протојереја Драгослава Милована.

Након Свете Литургије, над гробом Владике Саве, служен је парастос. Том приликом, Епископ Јован је рекао: „Браћо и сестре, Богу хвала служили смо Свету Литургију и парастос Владици Сави у овом Саборном храму, у којем је владика 24 године богослужио. У овом храму је он вршио бескрвну жртву, али је Богу приносио и себе и свој епископски крст. У овом храму се он молио за све оне које му је Црква поверила да се стара о њиховом спасењу. Зато смо и ми дужни да се молимо за наше покојнике. Господ није рекао да се молимо само за живе, већ да се подједанко молимо и за мртве, јер пред Богом нема мртвих. Ми смо се молили да Бог настани душу Владике Саве тамо где праведници почивају. Наша дужност је да се молимо. Молитва је веза која нас повезује са нашим упокојеним. Стога, ми се молимо да нас Бог услиши. Нека наше молитве прате Владику Саву, али треба и њега да замолимо да се са другог света моли за нас. Бог душу да му прости“.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована