ВИДОВДАН У ЈАГОДИНИ

ВИДОВДАН У ЈАГОДИНИ

На Видовдан 28. јуна 2022. године, након Свете Литургије која је служена у свим јагодинским храмовима, традиционално је служен парастос борцима од Косовског боја до ратова деведесетих у центру Града, испред споменика борцима погинулим у ослободилачким ратовима Краљевине Србије од 1912. до 1918.

Свештенство из свих јагодинских цркава предвођени старешином Старе Цркве протојерејем Александром Гајићем, помоћником архијерејског намесника беличког, грађани Јагодине су се и ове године сетили жртава ратова који су дали своје животе за своје потомство, веру и отаџбину. Прочитано је 552 имена људи, браће и сестара, за које се зна, да су дали своје животе за своје поколење, од Великог рата до Кошара.

Венце испред споменика спменика у име грађана Јагодине, положили су Градоначелник Града Јагодина господин Ратко Стевановић са помоћницом Председника Скупштине Града Снежаном Вукашиновић, као и предсатавници Борачке организације 2. Светског рата и Српске омладинске културне организације – СОКО.

Царство Небеско схваћено кроз призму Косовског завета није искључиво догађај будућег века, већ да се Оно дешава и у садашњости, када се питамо има ли правде, љубави, саосећања за ближње, спремности да се жртвујемо, што значи да је у основи хришћански.

Дух Косовког завета допринео стварању и уобличавању духовног и националног идентитета Срба кроз историју и да сваки дисконуитет са идејом Косовског завета замагљује будућност српског народа и доводи у питање његов идентитет и постојање у будућности.