ВИДОВДАНСКО ВЕЧЕ У ШУМАРИЦАМА

ВИДОВДАНСКО ВЕЧЕ У ШУМАРИЦАМА

Дана 28. јуна, у вечерњим часовима, у порти храма Светог Великомученика и Победоносца Георгија у крагујевачком насељу Шумарице, одржано је, сада већ традиционално, шесто Видовданско вече.

Својим присуством ово сабрање увеличао је преосвећени епископ шумадијски Господин Јован са свештенством и монаштвом епархије шумадијке. Поред епископа својим присуством сабрања су увеличали протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Драган Васиљевић, протојереј Драган Брашанац, протојереј Милан Петровић, као и високопреподобна игуманија мати Анастасија, игуманија манастира Дивостина, са сестром мати Јелисаветом.

Многобројни народ сачупио се у порти храма да прослави Васкрслог Господа и свете Његове, а првенствено светог кнеза Лазара и сву косовску војску која је несебично дала живот свој, бранећи отечество своје и чистоту православне вере. Велика жртва се десила тог дана, коју никако не смемо да заборавимо, које морамо непрекидно да се сећамо, славећи претке своје, а дивећи се њиховом примеру и да подражавамо њиховој одлучности, њиховој храбрости и њиховом Богољубљу и Христољубљу. Како је Господ пострадао за нас, примивши на Се “животворна и спасоносна страдања, крст, клинце, копље, смрт” (Молитва трећа, светог Симеона Метафраста: пред Свето Причешће), тако је и српска војска једнодушно примила на се страдање и погубљење за Христа и Истину.

Програм видовданске вечери припремили су чланови хора домаћина “Свети ђакон Авакум”, предвођени протиницом Милицом Тешић, а сам програм отпочео је интонирањем химне Републике Србије “Боже правде”.

Као гости ове вечери наступили су чланови дечијег хора “Свети Симеон Мироточиви” при Саборном храму у Крагујевцу предвођени диригентом Маријом Радојевић, који су извели две нумере посвећене страдању косовских јунака, чланови КУД “Смиље” под вођством кореографа Иване Јовић, који су ове вечери извели градске игре и чланица Креативног центра “Раскршће” под вођством Иване Иванковић, која се представила песмом “Роде пиши ћирилицу”.

Да чланови нашег хора “Свети ђакон Авакум” поседују разне таленте којима прослављају Господа, ове вечери посведочиле су и Нина Аксентијевић, која је на виолини извела “Етиду на народне теме” и Анђелија Делетић која је на хармоници извела песму “Тамо далеко”, док је парохијан Александар Јањићијевић говорио стихове песме “Верујем Теби”, чији је он и аутор.

Ово Видовданско вече било је посебно и по томе што су присутни верници и доброжелатељи храма, премијерно чули нумеру “Шумадијо” коју је свеусрдно извела наша Јована Тешић уз клавирску пратњу Страхиње Вуксановића. Текст за ову песму написала је наша сестра Ивана Никодијевић Прлина, музику је осмислила Драгана Милутиновић, док је клавирски аранжман саставио Страхиња Вуксановић.

На карају овог сабрања, протојереј Срђан П. Тешић, служашчиј храма, обратио се сабраном народу речима захвалности што су својим присуством увеличали наше сабрање, а уједно и подржали рад чланова хора “Свети ђакон Авакум”. Прота Срђан овом приликом је захвалио и преосвећеном владици на љубави коју нам несебично пружа, као и на његовој жртви, што је поред свих својих обавеза дошао и својим присуством увеличао ово Видовданско вече. Подсетио је и да је владика Јован отац свих нас, те да нас његово присуство додатно учвршћује, да нас оснажује и храбри на даљем путу наших подвига и делања. Присутнима је пожелео да се у здрављу и радости сакупљамо око Свете Чаше и радосно дочекујемо Васкрслог Господа.

Видовданско сабрања настављено је трпезом љубави и послужењем за све присутне, које су припремиле вредне руке домаћица парохије шумаричке.

Страхиња Вуксановић, дипломирани правник