СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА ДАН ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У СИПИЋУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА ДАН ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У СИПИЋУ

Велика духовна радост у живописном шумадијском селу Сипић осетила се 14. јула 2022. године на дан храмовне славе Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана, када је Епископ шумадијски г. Јован служио Свету Архијерејску Литургију.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Видоје Рајић, јереј Александар Цветковић, јереј Мирољуб Блажић и јерођакон Василије (Старовлах).

За певницом су појали надалеко познати „Србски православни појци“.

Епископ Јован је на почетку своје беседе честитао присутном верујућем народу сретну храмовну славу, а затим је говорио о значају светих Козме и Дамјана. Свети Козма и Дамјан су били браћа по телу, али су уједно били и браћа по духу, односно по Христу. Иако су добро изучили лекарску вештину, били су уједно и велики молитвеници. Служили су Богу, али су уједно служили и људима. Такође, пошто су лечили без новчане надокнаде, тако их и зовемо бесребреницима. За њих је карактеристично то што нису само лечили људе, већ су се и молили Богу за њих, имавши силу Духа Светога, коју им је Бог дао по јачини њихове вере. Владика Јован је даље нагласио да је јеванђелска вера најбитнија за сваког човека и да је сиромашан сваки човек који ту веру нема. Потребно је потпуно посветити свој живот Богу и другим људима, а по узору на реченицу из јектенија која гласи "сами себе, једни друге и сав живот свој Христу Богу предајмо'. Људи често имају погрешне представе о Богу што их доводи у разне заблуде. Владика Јован је затим говорио о једном страшном смртном греху а то је лењост. Лењ човек све оставља за сутра и самим тим је немаран према свом животу и спасењу. На крају своје богонадахнуте беседе Епископ је благословио све присутне вернике

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

У току Свете Литургије причестио се приличан број парохијана као и свe присутно свештенство, а затим је уприличена трпеза љубави, коју је припремио надлежни парох јереј Ивица Камберовић са својим парохијанима, уобличивши тако ово дивно духовно сабрање.

Протонамесник Горан Живковић