ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ МАЛЕ ПЧЕЛИЦЕ

ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ МАЛЕ ПЧЕЛИЦЕ

У недељу, 24. јула 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свечано празнично бденије у крагујевачком насељу Мале Пчелице поводом празника иконе Пресвете Богородице Тројеручице, којој је посвећен храм ове парохије.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, јереј Стефан Дамјановић, јереј Владан Вуковић војни свештеник као и јерођакон Василије (Старовлах) и јерођакон Јован (Прокин).

Молитвено сабрање је својим појањем улепшао појачки састав “Србски православни појци”.

У својој проповеди, Епископ је рекао: “Нека буду на здравље ове молитве које смо принели Мајци Божјој и нека буде срећно навечерје Тројеручне Иконе Мајке Божје којој је овај храм посвећен. Благо роду људском коме је Бог подарио Богородицу да буде Мајка целога рода људскога. Род људски нема оправдања када каже нисам добио исцељење или нисам добио оно за шта сам се молио. Ниси добио јер се ниси довољно и искрено молио. Ко може више да воли своју децу него мајка? А рекох и понављам, нама је Бог даровао Богородицу да нам буде мајка. Зато када имамо ову нашу телесну мајку и када знамо колико је волимо требало би да више од тога волимо Богородицу јер је она наша заступница пред Богом. Она се непрестано моли њеном и нашем Господу да нам буде милостив, а кога ће Христос послушати ако не своју мајку. Он је њу слушао и док Га је Она васпитавала, а слуша је и данас. Зато, када већ овај храм има копију иконе Мајке Божје Тројеручице, барем ви који припадате овој парохији, увек дођите, клекните и истински и скрено се помолите Мајци Божјој, али не само када сте у невољи, него се сетите и да се захвалите и када сте у радости и замолите је да вас обрадује. Дете воли да га мајка обрадује али воли и мајка да је дете обрадује. Доста има чудотворних икона Богородице. Ево и наша помесна црква има неколико икона Богородице и све су оне чудотворне. Ова икона, чију копију имамо и у овом нашем храму се врло рано рано прославила када је учинила једно чудо. Када су Светом Јовану Дамаскину, непријатељи цркве Христове одсекли руку јер је писао песме о Богородици, он је био веома ожалошћен али не зато што нема руку већ јер не може више да пише похвале и химне Пресветој Богородици. Када се пробудио, шака је била на своме месту, али је он тек тада благодарио Богу и Пресветој Богородици. Ми и када нам Бог услиши молитву често заборавимо да му се захвалимо. Често говорим да онај који не зна да се захвали, не зна исправно ни да заблагодари. Али, потребно је благодарити и другом човеку јер је и тај други саздан по лику Христовом. Онај који не благодари другом човеку, он тог човека презире, зато што мисли да је тај неко дужан да нама други добро чине. Треба увек полазити од другога, а не од себе. Потребно је себе увек преиспитивати, да ли у нама има вере, да ли у нама има искрености и Бога у нама. На крају крајева у чему се та вера састоји? Да ли је наш живот усаглашен са вером и да ли веру претварамо у дела или је та вера само на речима. Зато када имамо Мајку имамо и коме да се обратимо и пред ким да идемо. Ми имамо мајку која ће нас загрлити, а загрљај Богородичин је већи од небеса, а то видимо и на икони мајке Божје шире од небеса која је насликана у овоме храму. Као што је заграљај шири од небеса, тако је и њено крило шире од земље, а има ли шта топлије од мајчиног крила, а ако хоћеш да се загрејеш у том Њеном крилу, веруј и исповедај ту веру.

Нека је срећно навечерје и слава овога храма. Нека вас све штити и чува Мајка Божја и непрестано понављајмо речи, “Пресвета Богородице спаси нас”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Након одслуженог бденија Епископ је постхумно одликовао Архијерејским граматама признања добротворе који су дали земљиште за изградњу овога храма.

Владимир Марјановић