СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТИХ АРХАНЂЕЛА МИХАИЛА И ГАВРИЛА У ЈАГОДИНИ

СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТИХ АРХАНЂЕЛА МИХАИЛА И ГАВРИЛА У ЈАГОДИНИ

У дан када се молитвено слави празник Сабора Светог архангела Гаврила, 13/26. јула 2022. године, у Јагодини је свечано обележена слава Старе Милошеве цркве.
 
Свету литургију служили су свештеници свих градских цркава на челу са умировљеним протојерејем-ставрофором Радославом Станковићем. Богослужење је улепшао млади хор Старе цркве којом руководи госпођа Ксенија Милошевић, док су јагодински вероучитељи помагали у олтару и за певницом. 
 
Након причешћа свештенства и народа Божијег и отпуста, уследила је свечана литија око цркве и записа са пригодном молитвом за здравље и спасење овогодишњих колачара и свега народа српског и православног. Овогодишњи колачари су председник Црквене општине при цркви Светих архангела, господин Зоран Рашић, са супругом Радицом. Старешина цркве, отац Александар Гајић, се овом приликом захвалио свима који су својим присуством и молитвом, односно учешћем и причешћем, увеличали ову свечаност најстарије јагодинске богомоље и изразио наду да ће новоподигнути парохијски дом који се данас први пут употребљава, служити многим генерацијама за духовно узрастање и умножење љубави међу браћом и сестрама, као и међу свим људима добре воље.
 
На свечаној славској трпези у прелепом здању новог парохијског дома, присуствовали су сви јагодински свештеници и преподобно монаштво манастира Јошанице, са високопреподобним архимандритом Евтимијем на челу. На овај свечани обед дошли су и председници свих градских црквених општина, представници Војске Србије, посланици градских власти, културних институција града... Колачар овог свечаног дана, господин Зоран, обратио се надахнутом беседом у коме је изразио речи захвалности свима присутнима. Он је исповедио и наду да ће нови парохијски дом бити место окупљања и духовног окрепљења кроз неговање уметности, књижевности и свега другог чиме се православно предање може похвалити и чиме се може надаље обогатити.
 
вероучитељ Угљеша Урошевић