СВЕТА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ВОЉАВЧА

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ВОЉАВЧА

Дана 26. јула 2022. године, када наша црква прославља молитвено сећање на Сабор Светог Архангела Гаврила служена је Света Литургија у манастиру Вољавча, а поводом храмовне славе.

Свету Литургију је служио Високопреподобни архимандрит Доситеј Хиландарац, изабрани Епископ липљански, викар Патријарха српског и Епископ војни, игуман манастира Светог великомученика Георгија – Ћелије колубарске код Лајковца уз саслужење архимандрита Онуфрија Хиландарца (Вранић) игумана манастира Денковац, протојереја Милана Савића, јеромонаха Мардарија (Јокић), протонамесника Слободана Радивојевић и јереја Александра Јаћимовић.

Отац Доситеј је у литургијској беседи нагласио да је послушност “једна од најзначајнијих и најважнијих врлина у којој сваки хришћанин треба да се вежба”.

Беседа о. Доситеја Хиландарца:

“На послушности се гради сав наш духовни живот, изграђују се Црква и породица, а најтежи грех је непослушност, од које све почиње, указао је о. Доситеј и додао да “она нас, створена бића, чини да превазиђемо ону своју створеност и ми кроз послушност остајемо синови и кћери Божије”. “Бог нас први заволе и даде пример, а ми на ту Његову љубав одговарамо послушношћу” и онда смо у јединству са Богом, Његови сарадници, пријатељи и ближњи”, рекао је о. Доситеј подсетивши на Господње речи “ко вас слуша – Мене слуша”.

Онога који објављује реч Божију треба слушати са пажњом јер не говори било шта већ реч Бога Живога, наставио је о. Доситеј и кроз пример пророка Исаије нагласио да “и они који јављају реч Божију треба да буду очишћени да би Дух Свети кроз њих деловао”. А сви који истински поштују Бога, поштују, из дубине душе и Божије благовеснике, оне “који нам отварају очи да видимо оно што треба да видимо”, како бисмо умели да размишљамо и да чинимо оно што је богоугодно, нагласио је о. Доситеј.

Игуман Ћелија лајковачких је поновио да се Црква строји на послушности, а “ако нема те послушности, нема ни Цркве, а нема ни спасења”. Разликујемо послушност и покорност, рекао је о. Доситеј и појаснио да је послушност врлина која обострано делује, а покоран може бити и онај која нема љубави у себи, који је горд, попут демона. А све се мора покорити онима који су послушни Богу, наставио је о. Доситеј, указавши на још већу радост и речи Јеванђеља да се треба радовати “што су имена ваша написана на небесима”. Они који су смирени, слободни од самих себе, без гордости – они су пријатељи Божији, такве душе води Дух Свети и на њима почива.

А живимо у веома тешким временима “у којима се силно, као никада, напада на нашу православну веру и та вера ће бити на испиту у наредном периоду нашега живота” упозорио је о. Доситеј и додао да се “морамо спремати продубљивањем знања о својој вери и практиковањем те вере у нашем животу”, те ће нам “Бог дати снаге да то све изнесемо”.

Говорећи о светом Архангелу Гаврилу, о. Доситеј је напоменуо да је он благим вестима у небројено мноштво људских срца унео радост Царства Божијег. “А хиландарска обитељ данас празнује преподобне Хиландарске оце који су просијали, засијали у врлинском животу, животу по Јеванђељу и који су у пуној тишини чинили подвиге” рекао је о. Доситеј у наставку, подсетивши да је српска царска лавра, манастир Хиландар, дао 10 од 12 Архиепископа српских, као и Патријархе и Епископе, а да су хиландарски монаси вековима долазили у српске крајеве и “давали неки импулс духовног живота са Свете Горе”.

А пошто је јуче прослављена икона Тројеручица, о. Доситеј је истакао да је Мајка Божија удостојила наш српски род велике благодати јер је она сама изабрала Хиландар, не због тога што смо ми бољи од других, већ зато што је Свети Сава “имао и има једну изузетну љубав према Мајци Божијој и он својом побожношћу, својим подвигом, својом љубављу, учинио је да Мајци Божијој омили то место, тај Хиландар ... да ту буде њен игумански трон”. Стога се управо дан после прославе иконе Тројеручице празнују и они којима је она била игуманија, објаснио је игуман Ћелија лајковачких.

Беседа Високопреподобног архимандрита Доситеја Хиландарца, изабраног Епископа липљанског, викара Патријарха српског и Епископа војног, игумана манастира Светог великомученика Георгија – Ћелије колубарске код Лајковца

Након пререзаног славског колача све присутне је настојатељица ове обитељу позвала за трпезу љубави као наставак литургијског сабрања

Извор: Радио "Слово љубве"