ЦРКВЕНО-НАРОДНИ САБОР У ИВКОВАЧКОМ ПРЊАВОРУ

ЦРКВЕНО-НАРОДНИ САБОР У ИВКОВАЧКОМ ПРЊАВОРУ

На празник Преображења Господњег у порти цркве Рођења Пресвете Богородице у Ивковачком Прњавору уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована обновљен је црквено-народни сабор.

Епископ шумадијски посетио је сабор, који је организовала Црквена општина лоћичка и том приликом је доделио Архијерејску грамату захвалности господину Мирославу Кнежевићу, великом добротвору и помагачу цркве Рођења Пресвете Богородице у Ивковачком Прњавору.

У свом обраћању народу Епископ је рекао:

“Помаже Бог народе, срећан вам празник. Радујем се што сам данас овде са вама да поделимо радост овог празника, радост Преображења Господњег. Сама реч преображење значи преображај, значи промена, значи измена. Свакоме од нас је потребна промена, измена, али на боље. Зато нам овај празник говори да Бог воли човека. Дошао је у свет да спасе човека, дошао да покаже праву људску природу, ону природу којом је сваки човек обдарен као људско биће.

Овај празник нас позива, као што се Христос са својим апостолима узвео на гору Тавор и тамо се преобразио. То је и позив нама дa треба да се подижемо, да треба да се уздижемо из гордости и сујете да мало са земље погледамо ка горе, а где горе? Тамо где Господ наш Исус Христос седи са десне стране Бога и Оца. То подизање, то уздизање ће нас подигнути са земље да схватимо да сав човеков смисао није на земљи. Живот на земљи је важан, зато што овим животом овде на земљи или задобијамо Царство Небеско или задобијамо живот вечни или га губимо. Живимо животом хришћанским, поштеним, онда смо већ на путу ка Царству небеском, ми смо већ на путу ка спасењу.

Дакле, Господ нам је овим празником показао да постоји само један прави пут који води у Царство, а то је пут јеванђелски, то је пут светоотачки, то је пут којим су ишли наши преци. Преци су нам оставили у аманет да чувамо нашу веру православну, да чувамо своје храмове, да их обнављамо, да бисмо обнављањем наших храмова обновили и ми себе. Зато се ја радујем данас што сам са вама и што ће овај празник, а и ваше присуство побудити нас да помогнемо како би овај древни храм обновио, како би ова црква засијала у својом лепоти и тиме показала и ваш образ. Господ Бог да вас благослови”.