СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ВИНОГРАДИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ВИНОГРАДИ

Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску литургију у крагујевачком насељу Виногради.

Преосвећеном су саслуживали: протојереј Драган Брашанац, и протонамесник Мирољуб Миладиновић. Чтецирао је: Владан Степовић, а за певницом су појали протојереј Драгослав Милован и јереј Милош Коцић.

По прочитаном Јеванђељу које нам говори о другом доласку Господњем, и знацима који му претходе, Преосвећени је рекао:

“Од како је света и века људи су говорили како ће Христос доћи. Говорили су и какав ће бити други Долазак у овај свет. Људи су то измишљали и данас измишљају. А измишљају јер немају веру у Бога. Измишљају јер не читају Јеванђеље и не живе по Јеванђељу, али воле да се истакну да су они ти пророци који говоре када ће доћи Христос. Свето Писмо нас учи о да о доласку Христовом на свет не знају ни анђели. Христос каже не знају ни анђели него Отац мој који је на небесима. Не чита човек Јеванђеље, јер да чита Јеванђеље, он би знао да Господ говори у Јеванђељу какав ће бити други долазак Христов. Ми верујемо да ће Господ доћи и ми му се молимо да дође, јер је потребно да дође Господ да подели правду. Коме? Оним људима који су живели који су живели по Јеванђељу али онима који нису живели по њему. Христос говори да ће доћи и варалице које ће говорити: ево га тамо или ево га онде, или каже крије се негде тамо или овамо али ви им не верујте. Зашто? Зато што неће бити потребе да било ко објављује Долазак Христов. Његов Долазак ће бити видљив за све. Видеће сви људи. А ко ће се обрадовати? Они који су ишчекивали Долазак Христов. Обрадоваће се они који су се трудили да испуне Вољу Божију и који су стражили над собом чекајући Други Долазак Христов. Човек себе треба да осигура вером у Бога, да бди над собом, да нас Господ не нађе немарне, него да нас нађе будне. Јеванђеље нам говори да ће нам судити у ономе у чему нас нађе. Благо оном човеку којег Господ затекне да чини добра дела. Тешко оном човеку којег Господ затекне да чини недела. Браћо и сестре, у данашњем Јеванђељу се каже да као што се око мртвог тела окупљају орлови, тако ће се око Христа окупити сви свети. Овде се под именом “сви свети“ подразумева, сви хришћани, јер је сваки хришћанин намењен да буде свети. Зато апостол Павле када каже: светима у Коринту и у Солуну. Ако живимо у оној благодати Божијој коју смо примили када смо се крстили, ми се освећујемо и просвећујемо браћо и сестре. У овом цитату, труп означава Христа Који је управо легао за нас. У гроб је ушао да би из гроба извео праведнике. Легао је за нас и умро, као што каже Свети Симоеон Богопримац: Гле овај лежи да многе обори и подигне у Израиљу. Кога то Христос хоће да обори? Боље речено све оне који се праве мудри а не верују у Христа.

Наше није да знамо када ће Господ доћи, наше је да стражимо и да будемо спремни као да ће Господ овог тренутка доћи, или после колико хиљада година. Тада ће васкрснути сви они који су од памтивека умрли. Они ће изаћи у сусрет Господу. Дакле, браћо и сестре над нама је да стражимо и будемо спремни, да имамо врлински живот, и јеванђелски живот, да имамо живот у Богу и живот по Богу, да имамо врлинска дела која смо ми унапред припремили. Зато се и опет каже у Писму: својим делима ћеш се оправдати и осудити. Дела су та која остају и после нас. За доброга човека никада не умиру добра дела.

Као што рече данашње Јеванђеље, Господ ће доћи да тражи оно што хоће: наша дела. Он зна наша дела, Он ће само поделити правду. Једино правда Божија је исправна правда, као што каже наш народ: правда је спора али достижна. Правда Божије једина је правда. Људска правда може да буде и оваква и онаква. Али Божија правда је оно што је вечно, непролазно. Дакле, браћо и сестре каже Јеванђеље да ће долазак бити ноћу. Лопови углавном ноћу обијају куће. Зато нам Господ каже да не заспимо. Да нас Господ не затекне у спаваћем стању...

Немаран човек не мари ни за шта па ни за своје спасење. Немаран човек, родитељ не мари за децу, напушта, бежи, а хришћанско није да напуштамо борбу духовну, за освајање Царства Небескога. Оно се задобија на силу, да се боримо против силе демонске а ми ћемо се борити, ако задобијемо силу Божију. А сила Божија је моћна. Над силом Божијом демонска сила нема шта да тражи. Браћо и сестре да се молимо Господу и да будемо приправни за царство Христово, као што улазимо на литургији, јер је литургија тај предукус Царства Небескога. Улазак у литургију је улазак у Царство Небеско. Закорачио си у Царство Небеско и немој се окретати. Имајмо испред себе Бога и Христа. Да не будемо како каже Јеванђеље, онај који оре да је ставио руке на плугове а окреће се позади. Изгубиће оријентир, залутаће. Да се молимо Богу да стражаримо над собом да тражимо помоћ Божију од лажних пророка. Нека Господ благослови нас долазак на ову свету литургију, нека нам Господ и молитве Мајке Божије, да се молимо њој да она моли Господа да нам Бог буде милостив, јер се милошћу Божијом спасавамо. Да се помолимо да нам Богородица увек буде заштитница и молитвеница, да би опстали као људи и као народ Божији“.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

У наставку је Преосвећени причестио верни народ, причествши га Телом и Крвљу Господњом, на крају овог госпојинскога поста.

ђакон Александар Ђорђевић