ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ БЕЛОШЕВАЧКЕ

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ БЕЛОШЕВАЧКЕ

У недељу 25. септембра 2022. године ЦО Белошевачка из Крагујевца, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Шумадијског Господина Јована, организовала је поклоничко путовање храмовима и манастирима шумадијске и ваљевске епархије.

Парохијани ове парохије али и других парохија из нашег града, као и ученика са веронауке из ОШ “Живдинка Дивац” из Станова, који су се одазвали на позив цркве и кренули на ово путовање, духовно су предвођени протојерејом Синишом Раденковићем, док је за техничка питања путовања био задужен ђакон Немања Стојковић.

Ово ходочашће молитвено је започето Светом Литургијом у манастиру Светог великомученика Георгија, Ћелије Колубарске. Диван дочек и послужење нас је дочекало у манастиру где су нас угостили након свете Литургије прота Мирко и вероучитељи колубарског намесништва. Потом смо се упутили у манастир Ћелије Ваљевске где су поклоници од најмлађих до најстаријих показали велики подвиг и дошли до ове светиње на поклоњење моштима Светог Аве Јустина Ћелијског пешке степеништем, које има 930 степеника и представља прави подвиг чак и за оне физички најспремније. Након поклоњења овој светињи направљена је мало дужа пауза у овом дивном окружењу које је право окрепљење за душу и тело. Након Ћелија пошло се пут манастира Лелић на поклоњење моштима Светог владике Николаја Жичког и Охридског и,Божијим промислом, дошли тачно на тројубилеј Светог Владике Николаја (140 година од рођења 65 година од представљена Господу и 30 година од преноса моштију).

У току путовања имали смо велико задовољство да осим поклоњења светињама чујемо и научимо нешто о њима, захваљујући нашем оцу Синиши, који је заиста доста тога имао да каже о овим светињама, али и о личностима везаним за њих, као и историјским догађајима из тог периода.

Ово поклоничко путовање је завршено у манастиру Јовања где смо имали част на кратко да упознамо архимандрита Михаила Биковића, и да се умијемо и на лековитом извору који се налази у манастиру.

Потом се кренуло пут Крагујевца где се стигло у вечерњим сатима са осећајем велике радости у души, и планирањем већ неког следећег поклоничког путовања.

ђакон Немања Стојковић