КОЛО СРПСКИХ СЕСТАРА ПРИ ЦРКВИ У ЈАРУШИЦАМА ПРОСЛАВИЛО СВОЈУ СЛАВУ – ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

КОЛО СРПСКИХ СЕСТАРА ПРИ ЦРКВИ У ЈАРУШИЦАМА ПРОСЛАВИЛО СВОЈУ СЛАВУ – ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

“Радуј се радости наша, заклони нас од свакога зла часним својим омофором” (из Акатиста Покрова Пресвете Богородице).

Већ дуги низ година верни народ Јарушица, Крчмара и Бораца се на овај диван Празник окупља око своје цркве да прослави ону коју је Бог пре свих прославио као већу од херувима и неупоредиву славнију од серафима.

Посебно је овај празник значајан за жене ових шумадијских села, јер су управо овај празник изабрале да им буде потпора у раду кола српских сестара. Ова човекољубива организација помаже угрожено становништво које припада цркви Светог архангела Гаврила у Јарушицама и посећује и поклонима дарује новорођенчад. Ове пожртвоване жене су се угледале на Мајку Божију која под свој омфор прима све оне који желе да под њега дођу.

Исто тако сестре из кòла помажући другима сведоче непоколебљиву љубав и веру православну и преко свог хуманог дела призивају и приводе народ Цркви. Да жива Црква расте види се у дане када се служи Света Литургија.

На дан Покрова Пресвете Богородице Свету Литургију су служили: протојереј-ставрофор Милан Томић из Чумића, протојереј Миломир Васиљевић из Вишевца, протојереј Младен Ђурановић из Јарушица и ђакон Марко Арсенић из Лапова. За певницом је појала породица оца Младена.

Проповед је произнео ђакон Марко упоређујући Мајку Божију са месецом који своју светлост добија од сунца, а сунце са Христом, док је безбројна плејада светитеља као безброј зевзда на небу. Лепо је уживати у звездама и дивити се месецу, али без сунца (без Христа) нама нема живота. Овога дана као и свакога прослављамо ону која је родила светлост свету и без које та светлост не би засијала у тами у којој се свет налазио. Потребно је да се њој што чешће обраћамо, јер ко ће умолити боље сина до мајка. Пресвета Богордица је мајка свих нас и она за нас предстоји престолу Божијем на Небесима и моли се и закриљује нас својим омофором.

После Свете Литургије пререзан је славски колач који је ове године припремила Мирјана Степановић из Горњих Јарушица. Затим је уследила трпеза љубави коју су припремиле све сестре из кòла предвођене председницом Љубицом Тодоровић.

ђакон Марко Арсенић