ПОСЕТА УЧЕНИКА ОШ “ДУЛЕ КАРАКЛАЈИЋ” ИЗ ЛАЗАРЕВЦА МАНАСТИРИМА КАОНА И ЧОКЕШИНА, МУЗЕЈУ И САБОРНОЈ ЦРКВИ У ШАПЦУ

ПОСЕТА УЧЕНИКА ОШ “ДУЛЕ КАРАКЛАЈИЋ” ИЗ ЛАЗАРЕВЦА МАНАСТИРИМА КАОНА И ЧОКЕШИНА, МУЗЕЈУ И САБОРНОЈ ЦРКВИ У ШАПЦУ

С благословом Преосвећеног Епископа шумадијског Господина Јована, у понедељак, 16. октобра 2022. године, ученици трећег, четвртог и петог разреда ОШ “Дуле Караклајић” из Лазаревца су у оквиру верске наставе имали излет.

Излет је организован у сарадњи директора ОШ “Дуле Караклајић” Мирослава Давидовића, наставнице Јелене Савковић, која је била водич, координатора за верску наставу Колубарско - посавског намесништва свештеника Владе Димитријевића и наставника верске наставе: Катарине Вујичић, Николије Цветковић и Стефана Ристића. Ученике су на излет водиле наставница верске наставе Катарина Вујичић, библиотекарка ОШ “Дуле Караклајић” Гордана Ранић Илић и наставница Јелена Савковић, која је била у улози водича. Посетили су манастире Каону и Чокешину, музеј и Саборну цркву у Шапцу.

Манастир Каона припада Епархији шабачкој Српске православне цркве. Манастир је настао је у 14. веку, а прва црква саграђена на овом месту датира из друге половине 11. века. У манастиру Каона се, као велика светиња, чува делић моштију Преподобне мајке Параскеве.

Манастир Чокешина, као и манастир Каона, припада Епархији шабачкој Српске православне цркве. Данашња црква манастира Чокешина грађена је између 1820. и 1823. године заслугом кнеза Милоша и његовог брата Јеврема. Црква је посвећена рођењу Пресвете Богородице. Иконостас је из 1834. а конак на спрат из 1918. године.

Саборна црква Светих апостола Петра и Павла у Шапцу је главни и највећи православни храм у Шапцу, смештен уз седиште Шабачке епархије Српске православне цркве. Саборна црква у Шапцу је средишња црква епархије. Прва Црква светих апостола Петра и Павла била је описана почетком 19. века као трошна. Како је Шабац почетком овог века постао епархијско седиште, приступило се градњи нове, велелепније цркве. Садашња шабачка црква грађена је од 1826. до 1831. године.

Стефан Ристић, вероучитељ