ДУХОВНА ТРИБИНА У ЦРКВИ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЈАГОДИНИ

ДУХОВНА ТРИБИНА У ЦРКВИ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЈАГОДИНИ

Благословом Његовог преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, на дан молитвене прославе Светог оца Јована Златоуста, у суботу 26. новембра 2022. године, одржана је духовна трибина у Цркви Свете Петке у Јагодини.

Ово је прва трибина у циклусу који је осмишљен као припрема за празник Рођења Христовог.

На трибини су говорили парох цркве отац Милош Јелић, докторанд на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, и вероучитељ Угљеша Урошевић, дипломирани теолог. Тема прве трибине било је Оваплоћења Сина Божијег. Верни народ се окупио најпре на вечерњој служби а затим остао да чује реч Божију и на мало другачији начин. Идеја о циклусу духовних трибина је да свештеници и теолози разговарају о вери и на систематски начин. Да то буде жива реч на коју свако може да да коментар као и да постави питање или изнесе своју богословску недоумицу, те да о свему томе чланови заједнице могу да се посаветују међусобно. Дакле, концепт духовне трибине подразумева да поред молитвених сабрања на челу са Светом Литругијом, и одмах затим Свете тајне исповести која подразумева духовно окрепљење један на један, постоји и овакав начин разговора и усавршавања заједнице. Важан аспект оваквих сусрета је и свест о томе да сви треба да размишљају о својој вери и да испитују ствари. Тако се негује један здрав дух у заједници који је дубоко предањски. Треба знати да је на путу изградње Светог предања управо било много погрешки и да то није ништа страшно. Напротив, зато су овакви сусрети и душекорисни као што су увек били у историји Цркве – да исправе и упуте на прави пут ако неко на том путу мишљења и перцепције истина вере залута на било који начин. Након изглагања оца Милоша и вероучитеља Угљеше уследила су питања верника, на која су дата додатна појашњења везана за тему.

У нади да ће овај скромни труд бити на изградњу заједнице која је Тело Христово, и да ће донети добре плодове на радост свих чланова, упућене су речи захвалности Преосвећеном владици на благослову. Наредна трибина је најављена за следећу суботу на радост свих окупљених.