КРСНА СЛАВА КРАЉЕВСКЕ ПОРОДИЦЕ КАРАЂОРЂЕВИЋ

КРСНА СЛАВА КРАЉЕВСКЕ ПОРОДИЦЕ КАРАЂОРЂЕВИЋ

У молитвеном присуству Његовог Краљевског Височанстава престолонаследника Александра, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 13. децембра 2022. године, на празник Светог Андреја Првозваног – крсне славе Краљевске породице Карађорђевић, свету архијерејску Литургију у Дворској капели посвећеној светитељу заштитнику Краљевске породице у Белом двору у Београду.

Прослави празника Светог Андреја Првозваног присуствовали су Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, преосвећена господа епископи врањски Пахомије, шумадијски Јован, браничевски Игнатије, аустријско-швајцарски Андреј, ваљевски Исихије, шабачки Јеротеј, ремезијански Стефан, марчански Сава, хвостански Алексеј, новобрдски Иларион и липљански Доситеј; високопреподобни архимандрити Нектарије, главни секретар Светог Архијерејског Синода, и Методије, игуман манастира Хиландара.

– Окупили смо се данас испред иконе, славског колача и свеће да прославимо нашу славу. Крсна слава је одувек била једна од најважнијих и најсветијих традиција српског народа. Она нас је одржала кроз векове. Свећа коју палимо на дан нашег небеског заштитника увек нам је давала снагу, чак и у најтежим временима. Палила се и у време када је наш народ био у ропству, а и у ратном рову. Њена светлост нам је увек показивала пут и давала нам храброст и утеху. Свети Апостол Андреј Првозвани је заштитник моје породице. Упућујемо му наше молитве да благослови наш дом, наш народ и све људе на свету. Савладаћемо сва искушења и нећемо изневерити своје претке и потомке ако будемо јединствени као народ – поручио је престолонаследник Александар.

Присутнима се обратио и Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије: – Свети Андреј је први апостол који је пошао за Христом, а Краљевски дом је први дом у нашем народу. Слава Краљевског дома је слава целог нашег народа, јер кад слави глава породице славе и сви остали чланови, а глава породице нашем народу јесте Краљевски дом Карађорђевића. Наш народ је благословен зато што има своју династију потеклу из самог народа. Многи други народи би волели да имају оно што имамо ми, нашу Краљевску породицу која је кост од наше кости, крв од наше крви, поникла из корена који је дубоко усађен у биће нашег народа.

Прослави крсне славе Краљевске породице Карађорђевић присуствовали су и др Владимир Рогановић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама; ефендија Сеад Насуфовић, реис-ул-улема Исламске заједнице Србије; ефендија Мустафа Јусуфспахић, муфтија београдски; г. Исак Асиел, рабин Србије; др Јарослав Јаворник из Словачке Евангелистичке Цркве; чланови саветодавних тела Круна и пријатељи Краљевске породице.

Извор: СПЦ