ВЛАДИКА ЈОВАН КРСТИО АЛЕКСИЈУ СМИЉКОВИЋ УНУКУ АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИКА КОСМАЈСКОГ ПРОТОЈЕРЕЈА-СТАВРОФОРА ЉУБИШЕ СМИЉКОВИЋА

ВЛАДИКА ЈОВАН КРСТИО АЛЕКСИЈУ СМИЉКОВИЋ УНУКУ АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИКА КОСМАЈСКОГ ПРОТОЈЕРЕЈА-СТАВРОФОРА ЉУБИШЕ СМИЉКОВИЋА

На материце – у недељу Светих праотаца, 25. децембра 2022. године, када наша Црква молитвено прославља Светог Спиридона Чудотворца у храму Светог Деспота Стефана у Бабама, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован крстио је и миропомазао Алексију Смиљковић, ћерку Радета и Милице Смиљковић из Сопота.

У овој свечаности Преосвећеном Епископу Јовану саслуживали су: архијерејски намесник космајски протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, протојереј Новак Илић, јеромонах Серафим (Рикановић), протонамесник Горан Лукић, протонамесник Марко Стевановић, јереј Филип Јовановић и протођакон Иван Гашић.

Поред свештеника крштењу су присуствовали и кумови, родбина и пријатељи породице Смиљковић.

Радост ктиторске породице Смиљковић, што је постала богатија за још једног члана, постала је заједничка радост целе Цркве, јер је и она од данас богатија за још једног свог члана и хришћанина.

Након Свете Тајне Крштења, Преосвећени Епископ Јован обратио се сабраном народу рекавши да се данас радује како земаљска Црква тако и она Небеска, јер су данас обе Цркве добиле још једног члана у лику наше мале Алексије. Ово је дан који смо дуго чекали, ово је дан који је унео радост у породицу Смиљковића, и заиста нема веће радости него када се обнавља народ, када се обнавља једна породица. Нема веће радости него када настају нова бића, бића по лику Божијем. Заиста, данас смо се молили и данас смо увели малу Алексију у Цркву и она је од данас постала нови члан Цркве, тј. од данас је она постала богатија за свету Тајну Крштења, а са овом Тајном она добија да може и све друге Свете Тајне да прима у Цркви православној. Молимо се Богу да њено узрастање буде у радости и у напредовању у свим добрим делима, да је Бог сачува од сваког искушења и да је анђео чувар кога је она данас добила на крштењу води и руководи. Данас је она примила печат дара Духа Светога, данас је она миропозана светим миром и нека би Господ дао да је Господ управо препозна по светим миром, по тим печатом којим је она помазана. Нека је Господ препозна по овој белој хаљини која је символ чистоте, нека Господ да да се у овој породици још више умножава, јер како каже наш народ “Деце никада много“. Бог вас благословио и сваким добром даровао“, рекао је епископ Јован.

ђакон Бојан Миленовић