ПОСЕТА УЧЕНИКА ПРВЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ ГИМАЗИЈЕ УДРУЖЕЊУ СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ У МАРШИЋУ

ПОСЕТА УЧЕНИКА ПРВЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ ГИМАЗИЈЕ УДРУЖЕЊУ СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ У МАРШИЋУ

У склопу припреме за Свето Причешће у току Божићњег поста и празника Светог Николе ученици и колектив Прве крагујевачке гимазије су учествовали у хуманитарној акцији прикупљања прибора, дидактичког материјала, књига и других потребних ствари за фунционисање удружења при храму Светог Василија Великог у Маршићу.

Идеја за хуманитарну акцију је потекла из кабинета за верску наставу у поменутој школи у оквиру предавања о посту. Акција подршке удружењу се одржава већ шесту годину за редом и постала је саставни део даших Божићних активности.

Пост за ране хришћане је било време и за активнију делатну љубав хришћана који су због поста имали и додатну храну коју су могли да дају онима којима је она била потребна. На такву праксу у данашњим условима смо желели да ставимо акценат. Као и сваке године, на акцију су се одазвали скоро сви ученици верске наставе, а и велики број колега и осталих ученика наше школе. Такође, акцију смо везали и за Светог Николу, чији је живот послужио као узор за настанак легенде о Деда Мразу, а чија популарност у наше време можда и превазилази Светог Николу, једног од најпоштованијих светитеља у нашем народу. Свети Никола је поклоне остављао онима којима је помоћ највише била потребна, док је дело Деда Мраза ограничено често само на нашу добру децу, која имају можда и превише, а није био ни ограничен периодом око Нове године.

Поклоне смо скупили и однели 27. децембра у удружење и том приликом провели лепо време са нашим другарима. Запослени у удружењу се увек обрадују нашој посети. А дружење увек лепо утиче и на ђаке који проведу време у удружењу. На крају смо схватили да је већи поклон било наше време са њима, него сви поклони које смо сакупили. А Свети Никола је и нам узвратио поклоном у виду њихове љубави и доброте.

Пост и акција нису били циљ сам по себи, већ смо сви заједно учествовали на Светој Литургији у саборном храму у недељу 25. децембра и том приликом се велики број ђака причестио.

Ученици и колектив Прве крагујевачке гимназије