ХРАМОВНА СЛАВА У МАРШИЋУ

ХРАМОВНА СЛАВА У МАРШИЋУ

По свој Земљи рашири се глас твој, јер је примила реч твоју, којом си је божански научио.
Природу ствари си објаснио, људске обичаје украсио, царско свештенство,
Свети оче Василије, моли Христа Бога да спасе душе наше
”.
Тропар Светог Василија Великог

У суботу, 14. јануара 2023. године, када Црква Божја молитвено прославља Обрезање Христово, Светог Василија Великог и Нову годину Господњу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Василија Великог у Маршићу поводом храмовне славе.

Епископу су саслуживали: протојереј Срећко Зечевић архијерејски намесник лепенички, протојереј Синиша Раденковић, протонамесник Бранислав Матић, јереј Александар Цветковић и протођакон Иван Гашић.

За певницом су појали Србски православни појци, док су чтецирали господин др Марко Петровић и вероучитељ Марко Гаљак.

Након прочитане јеванђељске перикопе верном народу се надахнутом беседом обратио владика Јован:

“Данас Наша Црква прославља три празника Обрезање Господа Нашега Исуса Христа, Светог Василија Великог коме је овај свети храм и посвећен и наравно нашу Православну нову годину. Данашњи празник Обрезања показује ко зна који пут да је Христос Истинити Човек и да је Христос Истинити Бог. Да је Христос примио људску природу, постао човек али остао Бог. И то је оно што нас браћо и сестре треба да нас радује да је Господ Исус Христос и Бог и Човек. Јер он као Бог Човек најбоље разуме свакога од нас. Разуме и наше падове и подвиге, јер је све Он то претрпео. Зато можемо да се запитамо да ли је Господу требало обрезање? Није! Да ли је Господу требало крштење? Није! Али то треба нама. Обрезање у Старом Завету браћо и сестре је у ствари ово наше новазаветно крштење. Све то Господу није требало али треба нама. Али Господ све што чини, чини ради нас и нашега спасења. А зашто је Господ обрезан у данашњи дан? Да испуни оно што је речено у Светом Писму да није дошао нешто да укине већ да испуни. И тиме је дао свима нама да размислимо да и ми треба све да испунимо оно што смо дужни да испуњавамо. А шта смо дужни да испуњавамо?Дужни смо да испуњавамо вољу Божју. Свети Оци кажу да је лакше владати народом него владати собом, најтеже је владати собом. Да имамо веру да би се кроз веру се уселио Бог Нама. а када уселимо Бога онда ћемо уселити и свакога човека и прихватит га. Браћо и сестре зато смо позвани да испуњавамо нашу дужност, а то је да будемо бољи. Зато ми данас славимо Светог Василија Великог и управо свети Василије испунио оно што се од њега тражило а то је вољу Божју, испунио заповести Божје, испунио је Јеванђеље. Ми га толико вековима славимо и прослављамо да се он моли Богу за нас. Браћо и сестре, није никако чудо што Светог Василија Великог баш на Нову годину славимо, и ми смо се данас сабрали да се помолимо Богу и да преслишамо себе. Да замолимо Бога да нас опрости све оно што смо погрешили у прошлој години. Зато је Црква данас одредила и тај молебан када се молимо да нам Господ благослови доброту Нову годину. Дакле, заиста данас исто моменат је време у чему смо утрошили то прошло време. Шта је време? Време је огромна река низ коју је Бог отиснуо све што је створио. Време је увод у вечност. Браћо и сестре време је увод у вечност. Од сваког тренутка зависи вечност. Литургија коју ми данас овде служимо сабира сва времена. Зато нека нам Господ благослови Нову годину!“

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Након заамвоне молитве Владика Јован је осветио славске дарове и знамења и пресекао славски колач у част великог светитеља из Кесарије.

После Литургије уследила је Трпеза љубави коју је спремио месни парох маршићански Бојан Димитријевић са верним народом.

Вероучитељ Марко Гаљак