ГОСТОВАЊЕ ХОРА СВЕТИ САВА У НОРВЕШКОЈ ПОВОДОМ ПРОСЛАВЕ СВЕТОГ САВЕ

ГОСТОВАЊЕ ХОРА СВЕТИ САВА У НОРВЕШКОЈ ПОВОДОМ ПРОСЛАВЕ СВЕТОГ САВЕ

Благословом Његовог преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, а на позив оца Александра Зељковића, пароха у Цркви Светог Василија Острошког у Ослу, као и удружења “Свети Сава” из Тонзберга хор “Свети Сава” гостовао је у периоду од 27. до 30. јануара 2023. лета Господњег у Краљевини Норвешкој.

Посета нашег хора имала је сврху заједничког прослављања првог српског просветитеља Светог Саве са нашим народом у дијаспори и тим поводом наступали смо у неколико градова.

Првог дана хор је певао на Светој Литургији у Тонзбергу коју су служили Александар Зељковић протојереј ставрофор и Иван Антонијевић јереј, након које је одржан краћи програм у радости обележавање дана Светог Саве. Деца домаћина одржала су светосавске рецитације и подељени су им пакетићи, након чега је наступила и фолклорна секција удружења „Свети Сава” из Тонсберга. Програм који је припремио наш хор изазвао је одушевљење и много емоција наших драгих домаћина који су своје домове нашли далеко од матице. Песме у којима се сећамо наших ближњих, као и величамо Светосавску лозу Немањића и узносимо славопој свевишњем Богу измамиле су сузе свих присутних, како публике, тако и извођача. По завршеном програму, отац Иван Антонијевић је уручио ручни крст као скромни дар Православној црквеној општини Светог Василија Острошког, односно оцу Алексанру Зељковићу, ради молитвеног сећања на овако величанствено молитвено сабрање и који ће благосиљати верни народ ове лепе земље.

У поподневним часовима хор наставља путовање и гостује у Драмену, где је одслужено вечерње Богослужење, а након кога је хор опет узео учешће у програму са неколико композиција, а у име спомена на Светог Саву. Озарена лица и љубав коју су показали домаћини из удружења „Цар Лазар” у Драмену према свим члановима хора је заиста незаборавна, а програм је испраћен овацијама и сузама.

Трећег дана, у недељу, хор је гостовао у Ослу, главном граду Краљевине Норвешке. Дан је започет, како и доликује, Светом Литургијом, коју су поново заједно служили отац Александар и отац Иван, а наш хор је у братској љубави са тамошњим појцима одговарао, заједно са верним народом.

Након Свете Литургије за присутни народ хор је извео краћи програм који је такође испраћен одушевљењем и сузама. Отац Александар се захвалио нашем хору на свему што је показао, а понајвише на радости и љубави коју смо сви унели у прослављање нашег Првог Српског Архиепископа.

По завршетку концерта уприличена је трпеза љубави као и претходних дана, на којој су чланови хора и присутни народ у радости празника заједно певали родољубиве, народне и изворне песме.

Повратак кући за све нас праћен је усхићењем и утисцима са наступа, испуњени смо љубављу и пресрећни што се име Светог Саве спомиње на сваком месту и овде и у свету, а сваки дан проведен са нашом браћом у далекој Норвешкој, носи успомене као да је трајао бесконачно сати.

Благодарни смо на првом месту Господу Свевишњем на овом дару, братству храма Светог Василија Острошког у Ослу и удружењу “Свети Сава” које води Господин Александар Глишић из Тонзберга, који су нас позвали, дочекали и угостили као своје најмилије.