У ХРАМОВИМА КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВА ПРОСЛАВЉЕН СВЕТИ САВА

У ХРАМОВИМА КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВА ПРОСЛАВЉЕН СВЕТИ САВА

У петак, 27. јануара 2023. године у храмовима колубарско-посавског намесништва прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ.

Велики број ученика основних и средњих школа се на дан школске славе причестио, узевши тако активно учешће у Литургијском Сабрању. Заједно са свештенством, верни народ и ученици, учествовали су и у резању славског колача. Литургијско славље се потом, из храмова нашег намесништва, пренело у школе лазаревачке општине, где су свештеници, заједно са учитељима, наставницима, професорима и ученицима, резали славске колаче и присуствовали пригодним програмима припремљеним у част највећег српског Просветитеља.

У поподневним сатима празника Светога Саве, у Центру за културу у Лазаревцу, организована је свечана Светосавска академија. Сваке године једна од школа са територије наше општине припрема свечану академију у част школске славе. Част да 2023. године организује академију, припала је МШ “Марко Тајчевић”, из Лазаревца. Заједно са својим наставницима, ученици ове школе су припремили интересантан приказ, којим су желели да представе неуморно прегалаштво и рад Светог Саве.

У недељу 29. јануара, ова школа била је домаћин светосавског бала, коме су поред просветних радника са територије нашег намесништва присуствовали и представници јавног, културног и духовног живота лазаревачке општине. На самом почетку ове свечаности уследио је пригодан културноуметнички програм, за чије извођење су били задужени ученици МШ “Марко Тајчевић“.

Истог дана у недељу, 29. јануара, после Литургије одржан је традиционални “Светосавски кадетски шаховски турнир”. Овај турнир одржан је у просторијама парохијског дома у Лазаревцу, у организацији шаховског клуба “Колубара” и ЦО Лазаревац. Такмичење је окупило младе шахисте из Лазаревца, Београда, Чачка, Панчева, Ковина и Бјељине (Република Српска). Такмичари су били подељени у пет старосних категорија. Укупно је било 114 учесника од којих су најуспешнији међу њима својим кућама понели заслужене медаље.

Прослављање првог српског архиепископа у нашем намесништву, после двогодишње паузе проузроковане епидемијом коронавируса, је било свечано и достојанствено, како то и приличи утемељивачу српске Цркве и државе и великом Просветитељу српскога рода.