УСНУО У ГОСПОДУ МИТРОПОЛИТ ПЕРГАМСКИ ЈОВАН (ЗИЗИЈУЛАС) (1931–2023)

УСНУО У ГОСПОДУ МИТРОПОЛИТ ПЕРГАМСКИ ЈОВАН (ЗИЗИЈУЛАС) (1931–2023)

Дана 2. фебруара 2023. године, у Господу је уснуо један од највећих православних богослова митрополит пергамски Јован (Зизијулас). Његов богословски допринос је немерљив како у свету, тако и на нашим просторима. О томе сведочи чињеница да га се Православни богословски факултет у Београду сећа као почасног доктора наука, а генерације епископа и богослова као саслужитеља и учитеља. Неизбрисив траг је оставио и својим делима, која ће и даље образовати генерације долазећих свештеника и теолога.

Његове су речи: „Кад год се налазим у Србији, осећам да се налазим у својој кући. Не само због чињенице да смо ми, као православни хришћани, као Срби и Јелини, толико дуго чланови исте Цркве; тако се осећам и јер се као теолог, као смерни служитељ Цркве, радујем процвату богословља који видим овде. Српско богословље је већ на таквом степену да може да поучава и друге помесне цркве и представља пример за углед свим православним црквама данас“.

Великом оцу и пријатељу наше Цркве, васељенском учитељу и новом јерарху остајемо захвални што нас је упутио у истинско богословље као служење Цркви!

Прилог уредио Лазар Марјановић