ИПОСВЕСТ СВЕШТЕНСТВА РАЧАНСКОГ НАМЕСНИШТВА У ВИШЕВЦУ

ИПОСВЕСТ СВЕШТЕНСТВА РАЧАНСКОГ НАМЕСНИШТВА У ВИШЕВЦУ

У петак 24. марта 2023. године у недељу средопосну, а пред изнетим Чаним Крстом који ове недеље краси све православне цркве свештенство рачанског намесништва је приступило светој тајни покајања и исповести како би чистог срца и ума стали пред Васкрслог Господа.

Као што нам је Господ дао пример у свему и гледајући на Њега ми следимо Његове заповести, тако и свештенство треба да буде “светлост свету” и “неугасива свећа” вернима, да они угледајући се на своје пастире следују Великог Пастира Господа Исуса Христа. Како у свему тако и у овој светој тајни свештенство треба да буде пример вернима та да покаже да нико није савршен и да нико није без греха осим Јединога Бога.

Свету тајну исповести обавио је јеромонах Серафим (Ракановић) игуман манастира Тресије. После исповести свештенства порту цркве Светог Георгија испунио је верни народ и деца са својим вероучитељем. У одређено време на Свету архијерејску Литургију Пређеосвећених Дарова пристигло је и Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован. Дочекан од стране свештенства и народа дошао је да принесе Пређеосвећене Светиње Богу у Тројици слављеноме и да Пређеосвећене Светиње подели светима, као утеху на путу до Горњег Јерусалима и сусрета са Васкрслим Христом.

Његовом Преосвештенству саслуживали су: архијерејски намесник рачански протојере- ставрофор Миладин Михаиловић из Тополе, јеромонах Серафим (Ракановић) из манастира Тресије, протојереј Влада Бранисављевић из Раче, протонамесник Горан Живковић из Лапова, ђакон Иван Гашић и ђакон Марко Арсенић из Лапова. Појање за време Литургије је било царско захваљујући “Србским православним појцима”.

Причестивши све Светим Тајнама Преосвећени владика Јован је поучио народ пастирском речју. Говорио је о посту као средству којим се стиже до Раја. Пастирском бригом је опоменуо народ да пост није само храна, већ је много више од тога: пост је укроћивање свога ега, пост је чињење добрих дела, пост је изграђивање себе у смирењу и понизности пред Богом и људима како би смо и од Бога и од људи били узвишени. Пост нам помаже, вели Преосвећени, да победимо своју гордост, ону гордост која је Адама изгнала из Раја и због које је он плакао над изгубљеним Рајем. Ако, пак хоћемо у Рај морамо живети по заповестима Божијим, а не својим. Заповест Божија је да гладног нахранимо, нагог обучемо, болесног посетимо... Када све ово испунимо можемо бити сигурни да смо на правом путу поста и да смо близу отворених врата Раја на дан Васкрсења Христовог.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Озарени пастирским речима Преосвећеног владике Јована многи народ је приступио Светој Чаши.

После Пређеосвећене Литургије уследио је братски састанак, а да на њему све буде долично побринуо се овогодишњи домаћин протојереј Миломир Васиљевић. После послужења и доручка уследило је читање реферата на тему: “Права вера нас чини правим хришћанима” коју је припремио протојереј-ставрофор Видоје Рајић из Лапова. После читања реферата уследиле су похвале и сугестије уз много интересовање и питања браће свештеника. Одговори су давани у интеракцији коју је предводио Преосвећени епископ Јован. Закључак је био да је за тему уложен велики труд, а приређивач је добио многе похвале и сугестије. После теме се остало у братским разговорима све до времена ручка. После ручка свештенство намесништва рачанског се растало са Његовим Преосвештенством уз поздраве и скори сусрет по Васкрсењу Христовом.