МУЗИЧКИ ПРОЈЕКАТ „ВЕРОДАР“

МУЗИЧКИ ПРОЈЕКАТ „ВЕРОДАР“

Музички албум „Веродар“ је мултимедијални пројекат канцеларије за верску наставу Колубарско-посавског намесништва Епархије шумадијске.

Реализован је са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у току 2019. године, уз подршку Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама.

Циљ пројекта био је ангажовање стваралачких потенцијала локалне заједнице, талентованих младих људи, у оквиру музичког, литерарног, видео и уопштено мултимедијалног израза. Настао је из неопходности унутарње мисије у нашој Цркви, као покушај да се спречи даља деградација моралних вредности и допринос локалне заједнице да се млади усмере ка искреним људским и хришћанским вредностима. Један од основних задатака стога је и био да се што више младих људи укључи у њега, како би се афирмисали и открили њихови разнолики потенцијали и дарови, којима би служили локалној црквеној и широј друштвеној заједници.

Почетком августа 2019. године објављен је и први албум састава „Веродар“, под истоименим називом, као самиздат, постављањем на youtube платформу. У остваривању овог захтевног подухвата учествовало је око шездесет учесника, ученика основних и средњих школа, као и студената са територије лазаревачке општине, али и афирмисаних музичара, који су својим знањем и искуством допринели квалитету и педагогошком приступу стваралачког процеса. На албуму „Веродар“ налази се дванаест нумера духовне и етно музике, које су упаковане у модерне аранжмане са елементима електронске музике, свинга, трепа, рока, како би биле ближе савременом слушаоцу, најпре младим људима којима је читав пројекат и намењен, али и свима осталима. Отварањем youtube канала „Веродар“ сам пројекат је добио и шири друштвени контекст.

У децембру 2019. године одржан је и успешан концерт у ЦЗК Лазаревац, који је требало да буде први у низу промотивних концерата. Нажалост концертне активности прекинуте су због избијања пандемије коронавируса и већ познатих дешавања у читавом свету. Активности су тада усмерене на промовисање албума гостовањима на радио станицама, међу којима истичемо гостовања: на радију Епархије шумадијске „Свети Јован Златоусти“, на радију Архиепископије београдско-карловачке „Слово љубве“, на радију Православне Епархије нишке „Глас“, на лазаревачком „Radio Kiss“-у код новинарке Биљане Шијаковић, на телевизији N1 у емисији „Да сам ја Неко“, новинарке Радмиле Раде Ђурић.

Половином 2022. године поставило се питање наставка и даље реализације пројекта „Веродар“. Нагласак у овој фази пројекта би био на изради аудио-видео спотова за неке од старих нумера, а планира се и рад на стварању нових музичких нумера обједињених под називом “Веродар 2“, којима би се обогатила постојећа дискографија. С обзиром да се ради о ауторском стваралаштву, овакав пројекат је јединствен и значајан за локалну заједницу и њено промовисање, а у ширем контексту има важан културолошки циљ - очување српског језика, идентитета и духовности. Неке од нових нумера су завршене и у скорије време ће бити објављене. Концепт је и даље исти, компилација коју чине модерне духовне и етно нумере. Овим последњим, етно нумерама, желимо да дамо озбиљан допринос world music понуди у нашем окружењу. Циљ нам је да порадимо и на оснивању неколико група, певачких и инструменталних, којима бисмо појачали концертну активност састава. Тим сарадника је и даље исти, али мало проширен: Гордан Грујић, Борис Шурлан, Иван Илић, Давид Павловић, Владимир Гарчевић, Ивона Перишић, Марко Новаковић, Владимир Новаковић... Ово су само неки. Многи нису поменути. Наравно, ту су и наши сјајни ученици, који су својим гласовима дали посебну боју читавом албуму, као и чланови хора „Свети Димитрије“ из Лазаревца.

Песма „Лазар“ је најава другог албума састава „Веродар“, за који верујемо да ће бити бољи и успешнији од претходног.

За крај, још једном. напомињемо значај локалног карактера овог пројекта који се огледа у истраживању и препознавању стваралачког потенцијала нашег окружења, као и афирмацију младих уметника на територији наше, лазаревачке општине.