ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА О СВЕТОМ НЕКТАРИЈУ ЕГИНСКОМ У МЛАДЕНОВЦУ

ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА О СВЕТОМ НЕКТАРИЈУ ЕГИНСКОМ У МЛАДЕНОВЦУ

У понедељак, 10. априла 2023. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, одржани су шеснаести по реду разговори о вери – Упознајмо православље. По утврђеном програму рада предвиђене су пројекције филмова у складу са темом. Наши верници су имали прилику вечерас да погледају изузетан играни филм о животу Светог Нектарија Егинског „Божији човек“.

Грчки биографско-драмски филм на енглеском језику, дело је Јелене Поповић, српске редитељке. Тема филма јесте живот Светог Нектарија Егинског, прогоњеног за живота и прослављеног и признатог тек након смрти. Филм о страдању овог великог духовног оца постигао је велики успех, пре свега у биоскопима у Грчкој и Русији. Светска премијера филма одржана је 25. априла 2021., на Међународном филмском фестивалу у Москви, где је награђен од стране публике у главној категорији. У Србији се филм приказивао током прошле године. Овај филм недовољно је промовисан у нашој земљи, иако носи снажну поруку и свакако је једно од остварења које вреди погледати. Величина Светог Нектарија Егинског огледа се управо у његовом страдању, трпљењу и мучењу. Био је праведан изнад свега, али је ћутао, патио и правду је препустио милостивом Богу.

Прогнан за живота, али препознат и прослављен након смрти. То је некако и било својствено свим великим људима и светитељима. Свети Нектарије био је човек из народа и себе је видео као једног крајње обичног свештеника. Био је јако понизан и муке свог народа преузимао је на себе. Због свог великог духовног живота и несебичне љубави које је пружао свима, био је јако вољен међу народом. Нектарије је бринуо о сиромашнима, учио је људе да читају и пишу, својим примером инспирисао је младиће да прихвате свештенство и заволе свој позив, писао књиге и држао беседе које су народ приближавале вери и цркви. Упркос бројним проблемима и искушењима на које је Свети Некарије наилазио, успео је да истраје у својој вери и часној намери. Основао је манастир на Егини, неплодном и пустом острву, који и данас представља светлост ходочасницима. И последњи тренуци на земљи искоришћени су за помоћ другима.

Патријарх српски Порфирије о филму „Божији човек“ истакао је: „Заиста је изванредан утисак на мене оставио филм Божији човек. У времену егоизма и мржње, оптерећеном нарцисоидношћу и у потпуној конфузији због површности, као и због одсуства критеријума филм Божији човек, о Светом Нектарију је управо оно што нам је било потребно. Светитељи Божији због јединства са Христом постају беспочетни, али они немају ни краја, припадају свим временима и припадају свим људима. Светитељи Божији су универзални људи који надилазе и свој простор, своју породицу, своје време, па чак и своју Цркву помесну, по свом благодатном деловању, он нема непријатеље, јер је човек Христов. Што значи да сваки човек који се светитељима Божијим обраћа, а сведоци смо и многи од нас, управо људи који се обраћају Светом Нектарију, независно од тога одакле су и ко су, ако му се обраћају са поверењем сила Божија је увек целебна и увек помаже ономе ко се са вером и једноставношћу и отвореном срцу обраћа Светом Нектарију и другим светитељима Божијим. И то је оно што нам овај филм својом причом поручује и што га препоручује гледаоцима.“

Након пројекције присутне је поздравио јереј Марко Јефтић, изразивши захвалност свима који су се поново у великом броју одазвали позиву. Он је у свом слову упознао присутне са најважнијим деловима везаним за непознате термине и делове филма, као и са особеностима Страсне седмице. Развила се жива дискусија у вези са филмом, али и недељом уочи Васкрса.

Одзив и учешће верника сведочи да истрајна, квалитетна и аутентична мисионарска активност даје многоструке плодове.

Вест о пројекцији филма објављен је и на сајту Orthodoxia news agency.

јереј Марко Јефтић