ОТРГНУТИ ОД ЗАБОРАВА

ОТРГНУТИ ОД ЗАБОРАВА

Дана 9. маја 2023. године, када наша Света Црква слави блажену успомену на Светог Јоаникија Девичког, благословом нашег Епископа Господина Јована у црквеној сали при храму Светог Пророка Илије у Грбицама одржана је промоција књиге "Равногорци из срца Шумадије" аутора Стевана Смиљанића из Грбица.

Дивно је видети када се народ сабира око своје светиње, а ово сабрање је било посебно зато што нас је све довела једна мисао и жеља, а то је да не заборавимо свете претке своје.

После молитве Господње коју смо саборно произнели надлежни свештеник високопречасни протојереј Милан Петровић, парох грбички, надахнутом беседом отворио је духовно вече наглашавајући потребу жртве, љубави и искрене жеље да се помогне другоме пребивајући непрестано у истини.

Након проте Милана присутне је обрадовао господин Милинко Ивановић - Црни уз прелепе звуке наше српске фруле. Господин Владимир Ђорђевић, слободни уметник, кроз уводно слово препустио је реч самом аутору дела господину Стевану Смиљанићу који је у кратким али садржајним речима говорио о самом настанку књиге и дуготрпном раду. Две дивне песме отпевала је госпођа Марина Угриновић из Смедеревске Паланке. Песме су дотакле на посебан начин све присутне, а после песама присутнима се обратио Др Немања Девић сумирајући све резултате ове књиге која је баш на данашњи дан угледала светлост дана, радујући се да је велики број људи присутан. Тако је на овај начин прислужена свећа воштаница пострадалима од непријатеља свега онога што је православно и српско.

Након промоције књиге аутор књиге господин Стеван Смиљанић потписао је велики број књига које је верни народ од вечерас уврстио у своју кућну библиотеку. Све је прошло како доликује једном дивном делу као што је ово, да се истина изнесе на видело и да се страдалницима учини помен за незаборав.

протојереј Срђан П. Тешић