САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поводом разних злонамерних, клеветничких и нетачних коментара преко неких интернет сајтова и кроз разне друштвене електронске мреже, а у вези Манастира Благовештења Рудничког, сви ми доле потписани са пуном одговорношћу изјављујемо:

1. Наш Преосвећени Епископ Шумадијски Г. Јован је наш брижни духовни отац и архијереј који пуних 20 година са љубављу и великим духовним старањем надгледа и саветује Манастир Благовештење. Стога је огромна клевета да наш Владика, или било ко од чланова манастира, гони и прогања игуманију Салафаилу или било коју сестру и члана Манастира Благовештење.

2. Разрешење од старешинства игуманије Салафаиле је дошло услед њених вишегодишњих писмених и усмених молби да је наш Епископ разреши од за њу тако тешке обавезе. Те вишеструке и вишегодишње писмене и усмене молбе игуманије Салафаиле за њено разрешење трајале су још од 2015. године па све до данашњих дана.

3. Потпуна је клевета и то да је наш Преосвећени Епископ Јован претио монахињама да ће их одлучити од Светог Причешћа ако се не причешћују на свакој Литургији. Насупрот оваквим бестидним клеветама наш Преосвећени Владика је благословио свим сестрама и свештенослужитељима Манастира Благовештење да се причешћују у недељне и празничне дане. Наш Епископ је наравно благословио и чешће причешћивање сестара, ако се понеки радни дан служи Света Литургија, но тада само по личној жељи самих монахиња. Нарочито бесмислена је и додатна клевета да је наш Преосвећени Епископ Јован наредио сестрама да се имају причешчивати свакога дана, јер се у Манастиру Благовештење већ деценијама и не служи Литургија свакога дана, а нити је о томе икада било речи у разговорима са нашим архијерејем.

Доле следе сви наши потписи и печат.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ