ЂАЧКИ ИЗЛЕТ ЛАЗАРЕВАЧКИХ СРЕДЊОШКОЛАЦА У СТАРУ ЦРКВУ У ЈАГОДИНИ И МАНАСТИРЕ РАВАНИЦУ И МАНАСИЈУ

ЂАЧКИ ИЗЛЕТ ЛАЗАРЕВАЧКИХ СРЕДЊОШКОЛАЦА У СТАРУ ЦРКВУ У ЈАГОДИНИ И МАНАСТИРЕ РАВАНИЦУ И МАНАСИЈУ

У недељу, 21. маја 2023. године, када наша Света Православна Црква слави Светог апостола и јеванђелисту Јована Богослова, реализован је ђачки излет за средњошколце из Гимназије и Техничке школе „Колубара” из Лазаревца у Цркву Светих архангела Михаила и Гаврила (Стара црква) у Јагодини, и у манастире Епархије браничевске Раваницу и Манасију.

Групу ученика су предводили вероучитељи Драган Гајић и Илија Цветковић заједно са наставницом биологије Јеленом Гајић, вероучитељем Стефаном Ђорђевићем и студентом теологије Александром Васићем.

Прво одредиште био је храм Светих архангела Михаила и Гаврила (Стара црква) у Јагодини. Ученици су учествовали у евхаристијском сабрању које су крунисали светим причешћем. Божанственом Литургијом је началствовао јереј Милош Ћирић уз саслужење протојереја-ставрофора Лазара Илића. После Литургије уприличено је послужење за ученике трудом братства Старе цркве, а након тога је јереј Милош Ћирић испричао ученицима нешто више о самом храму и његовом значају.

Ученици су у наставку излета имали прилике да виде и да се упознају са великим духовним и културним значајем манастира Раванице и Манасије, као и да се поклоне и сазнају нешто више о ктиторима ових светиња, Светом кнезу Лазару и његовом сину Светом деспоту Стефану Лазаревићу. У манастиру Манасији за ученике је уприличено послужење трудом манастирског братства и студента теологије Миодрага Маринковића.

На крају овог благословеног дана, у вечерњим сатима, ученици су пуни утисака кренули назад у Лазаревац. Учествовање на евхаристијском сабрању крунисано светим причешћем и благослови ових светиња су допринели да се поклоничка група духовно обогати и да своје богатство пренесе и својим укућанима.

Вероучитељ Илија Цветковић